Mısır üreticisinde hayal kırıklığı

SAMSUN (İHA) - Samsun'un Terme İlçesi Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, 0.36 YTL maliyeti olan mısır için TMO'nun 0.26 YTL fiyat açıklaması ve sanayi kuruluşlarının piyasaya girmemesi nedeniyle ürün fiyatının 0.20 YTL'ye kadar düşmesinin mısır üreticisinde hayal kırıklığı oluşturduğunu söyledi.

Mısırda üretim artışı sağlandığı bir dönemde açıklanan fiyatın ve pazarda yaşanan durumun piyasayı regüle edemediğini kaydeden Karamollaoğlu, "Mısır fiyatlarının gerilenmesinde bir diğer etken ise düşük gümrük vergi oranlarıyla gerçekleştirilen ithalattır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı arasındaki anlaşmazlık yüzünden mısırdaki gümrük vergileri zamanında yükseltilmemiş, bu nedenle 2003-2004 yıllarında düşük vergi oranlarıyla gerçekleştirilen ucuz mısır ithalatı sebebiyle piyasa mısıra doymuştur. Gerçekleştirilen ithalatla birlikte ülkemizdeki mısır talebinin 400 bin ton üzerine çıkılmıştır. 400 bin ton stokla 2005 yılı sezonuna girilmesi mısır fiyatlarının düşmesinde etkili olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Halen Marmara Bölgesi'nde mısır hasadının devam ettiğini, Çukurova'da ikinci ürün hasadının başladığını, Ege'de ise önümüzdeki günlerde başlayacağını ifade eden Karamollaoğlu, "Mısır fiyatları TMO'nun fiyatı açıkladığı 8 Eylül 2005 tarihinden bu yana düşme eğilimindedir. Eylül ayında 0.22 YTL'ye gerileyen fiyatlar, ikinci ürünün hasadına başlanmasıyla ekim ayı sonunda ortalama 0.18,5 YTL/kiloya kadar düşmüştür. Bazı bölgelerde hasadın başlamasıyla yüzde 30 nemli mısır fiyatları 0.14,9 YTL'ye kadar düşmüş bulunmaktadır. TMO tarafından fiyatlara müdahale edilmemesi durumunda ikinci ürün hasadının yoğunlaşacağı önümüzdeki günlerde fiyatları bu düzeylerde tutmak mümkün olmayabilir" diye konuştu.

Yaşananların mısır üreticisinin tepkisine yol açtığına söyleyen Karamollaoğlu, üretim seviyesinin korunmasının önemine dikkat çekerek, şöyle devam etti:
"TMO, mısır alım fiyatını maliyeti göz önüne alarak çiftçiye kar marjı sağlayacak şekilde artırmalıdır. Üretici mısır üretimini bırakırsa tekrar ithalat yapılan günlere döneriz. Mısır için verilecek olan prim miktarı, önemli oranda düşen gelir kaybını karşılayacak şekilde olmalıdır. Prim miktarı belirlenirken piyasada 0.18,5 YTL/kilo gerileyen üretici satış fiyatı ile üretim maliyetine göre belirlenecek hedef fiyat arasındaki farkı karşılayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Prim miktarı biran önce açıklanarak ödemeler en kısa sürede yapılmalıdır. Ürün fiyatları da peşin ödenmelidir."

Reklam
Reklam