Mısır üreticisinde TMO ve prim sevinci

ADANA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin, mısıra destek primi müjdesi üreticileri sevindirdi.

Çukurova'da 1. ürün mısır hasadının başlamasından kısa bir süre sonra Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) alım fiyatının 332 bin lira olarak açıklanmasıyla hayal kırıklığı yaşayan üreticiler, AK Parti Adana Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanvekili Prof. Dr. Vahit Kirişçi'nin önce TMO'yu avans alımlara açtırması, ardından da hükümetin 2005 yılı içinde ödenmek üzere 40 ile 50 bin lira arasında destek primi vereceğini açıklamasıyla büyük sevinç yaşadı.

Reklam
Reklam

Yüreğir Ziraat Odası (YZO) Başkanı Şahin Tekin, Milletvekili ve Komisyon Başkanı Prof. Dr. Kirişçi'ye üreticilerin sorunlarını çözme yolundaki çabalarından dolayı teşekkür ederken, destek priminin de en kısa zamanda ödenmesini istedi. TMO'nun açılmasıyla mısır üreticisin çok rahatladığını ve piyasaya denge geldiğini belirten Tekin, "Ofis açıldı, çiftçi devlete yöneldi. Tarım Kredi Kooperatifleri ve tüccarlar da alım yapmaya başlayınca mısır piyasası rahatladı. Şuanda, 1. ürün mısır 300 bin liranın üzerinde gidiyor. Nişastalı ürünlerde kotanın yüzde 10'dan 15'e yükselmesi, mısır fiyatlarının daha da yükseleceğine işarettir. Primimiz de biran evvel gelirse mısır fiyatları çok yükselir. Mısır üreticisini rahatlatan çalışma ve açıklamalarından dolayı Sayın Milletvekilimiz Vahit Kirişçi'ye teşekkür ediyoruz. Biz iyi olan her şeyin yanındayız. Sayın Milletvekili müjdeyi verdi, çiftçiyi memnun etti" dedi.

Tekin, Türkiye'nin mısırda önemli bir açığı bulunduğunu, ancak üretimle bunu kapatacak kapasitesi olduğunu da belirterek, "Mısır üreticisine 50 bin lira prim verilsin, seneye ithalat biter. Çiftçi, umudunu artık mısıra bağladı. Ekim alanları çok genişledi. Verimden yana sorunumuz yok. Çukurova'da 1.ürün mısırda dekara 900 ile 1200 kilo ürün alınıyor. Ceyhan'da 1500 kilo alanlar olduğunu duyduk. Bizim sıkıntımız pazardan yana. Buğdaya Cenab-ı Hak vermedi. Kuraklık ve doluya yapacağımız bir şey yok. İnşallah onu da Geniş Kapsamlı Tarım Sigortası ile çözeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Tekin, mısır üreticilerini de sattıkları ürüne karşılık makbuz almaları konusunda da uyararak "Üreticilerimiz, ürünü satıp, sırtını dönüp gitmesin. Sattıkları her ürüne karşılık mutlaka faturasını, müstahsil makbuzunu mutlaka alsın. Aksi halde makbuzu olmayan destek primi alamaz" dedi.

Bu arada, Yüreğir Ziraat Odası'nda Doğrudan Gelir Desteği (DGD) başvuruları 3 Eylül itibariyle sona erdi. Yüreğir'de 6 bin 821 kişinin dekara 16 milyon 500 bin lira olan DGD'dan faydalanmak üzere başvuru yaptığı belirtildi. Başkan Tekin, Hükümetin DGD yerine her ürüne destek primi vermesi halinde kayıt dışı ekonominin de önüne geçileceğini kaydetti.