Mısır'da Anayasa tartışmaları

El-Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyip, 1971 Anayasası'ndaki 2'nci maddenin kırmızı çizgi olduğunu ve ona dokunmanın ümmetin kimliğiyle oynamak olarak kabul edileceğini söyledi.

KAHİRE (A.A)Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Anayasa Kurucu Komisyonu'na üye olan Ezher alimlerini makamında kabulü sonrası yaptığı açıklamada, 2'nci maddenin olduğu gibi dokunulmadan kalması gerektiğine vurgu yaparak, "Anayasanın 2'nci maddesi kırmızı çizgidir, ona dokunmak ümmetin kimliğiyle oynamaktır" dedi.

Eski Arap Birliği Genel Sekreteri ve Anayasa Kurucu Komisyonu Üyesi Amr Musa da 2'nci madde üzerindeki anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması tartışmalarının siyasi oluşumlar arasında olumlu geçtiğini ancak son sözün komisyonda söyleneceğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Mısır anayasasının, "Devletin dini İslamdır. Resmi dili Arapça'dır. Yasamanın ana kaynağı İslam şeriatının ilkeleridir" ifadelerinin yer aldığı 2'nci maddesi 100 yıldır anayasada bulunuyor. Şimdiki hali 1971'de formüle edilmiş. Mısır'da anayasanın 2'nci maddesiyle ilgili 3 farklı görüş tartışılıyor.

Bir grup maddenin aynen kalmasını savunuyor, diğer grup İslam hukuku ilkelerinin yorumlanması konusunda Ezher'in yetkili merci olarak anayasada açıkça belirtilmesini teklif ediyor.

Amr Musa'nın da savunduğu üçüncü görüş ise dini kuralların uygulanmasının medeni hukuk alanıyla sınırlandırılmasını ve sadece İslam'ın değil diğer dinlerin hukuklarının da kaynak olarak alınmasını istiyor.

Muhabir: Subhi Mücahit - Muhammed Behnesi - Ali Semerci / İbrahim Kılıç

Yayıncı: Tarkan Demir

Anahtar Kelimeler: