Mısırda ‘hasat Yavaşlatma’ Eylemi

Dünya piyasalarında bir kilogram mısırın 70-75 kuruştan işlem görmesine rağmen, Türkiye’de 55 kuruş düzeyinde tutulması...

Dünya piyasalarında bir kilogram mısırın 70-75 kuruştan işlem görmesine rağmen, Türkiye’de 55 kuruş düzeyinde tutulması girişimlerine karşı üreticiler, ‘hasat yavaşlatma eylemi’ yapacak.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Çukurova Bölgesi’nde bu yıl erken başlayan 2012 yılı hasat döneminin, üreticilerde ciddi bir hayal kırıklığı yaşattığı yorumunda bulundu. Girmen, “Mısır üreten dünya ülkelerindeki rekolte kayıpları göz önünde iken ülkemizde görülen aşırı sıcaklar ve kuzey yaprak yanığı hastalığı sebebi ile yüzde 20’lere varan rekolte kaybı ülke genelinde beklenen üretim miktarının gerçekleşmesi mümkün gözükmemektedir. Bu sebeple dünya borsalarında son dönemlerdeki emtia fiyatlarındaki yükselişlerinin iç piyasaya yansıyacağı beklentisi içindeki çiftçilerimiz iç piyasayı elinde tutan oyuncuların müdahalesi ile ürünlerini geçen yılki pazar fiyatının altında satmaya zorlanıyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bugün bir kilogram mısırın, dünya piyasalarında 70-75 kuruş arasında işlem görürken, Türkiye’de ise iç piyasa oyuncularının bu rakamı, 55 kuruş düzeyinde tutabilmek için her türlü yolu deneğini savunan Girmen, “Bu oyuna karşı üreticilerimiz hasat ve satışlarını 29 Ağustos Çarşamba gününe kadar durdurmalarını talep ediyoruz” çağrısında bulundu. Özellikle mısır sanayicisinin de bu işe artık ‘dur’ demesi gerektiğini savunan Girmen, ‘çiftçinin zararı benim karımdır’ mantığından da vazgeçilmesini istedi. Girmen, “Değişik oyunlarla ürün fiyatlarını aşağıya çekmeye çalışan tüccar ve sanayicilerin bu yaptıklarının adı fırsatçılıktan ötedir. Bu yapılan çiftçinin cebinden para çalmaktır” diye konuştu.

“Dünya emtia fiyatlarının bugün geldiği noktada Türkiye’nin tüketimini ithalat yoluyla karşılama şansı kalmadı” diyen Girmen, şu görüşleri dile getirdi:

“Dışarıda daha ucuz ithal edelim mantığını sürekli ifade eden Ekonomi çevrelerinin tezi çökmüştür. Türkiye özellikle ham yağ tüketimini üretebilecek imkân ve kabiliyete sahip.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: