Mısır halkı yeni cumhurbaşkanını seçmek için iki gün süren seçimlerde oy kullanma sürecini tamamladı. Yerel medya, seçimlere katılımın ikinci gün daha fazla olduğunu duyurdu.
Sonuçların en erken Salı günü açıklanacağı belirtiliyor.
Mübarek'in devrilmesinden 15 ay sonra Çarşamba günü başlayan seçimlerde seçmenler oy kullanmak için uzun kuyruklar oluşturmuş ve oy kullanma işlemi genel olarak olaysız geçmişti.
Fakat Mübarek dönemindeki son başbakan olan cumhurbaşkanı adayı Ahmet Şefik'in konvoyu Kahire'den geçerken protestocular taş ve ayakkabı fırlattı.
Ayrıca bazı kadın seçmenlerin, yüzlerini tümüyle kapatan peçeler giydikleri için oy kullanmaktan alıkonulduğu bildirildi.
Seçimlerin başlıca adayları arasında gerginlikler yaşandığı, Amr Musa ile Ahmed Şefik'in karşılıklı birbirlerini suçladıkları bildirildi.
Şubat 2011'de yönetimi devralan askeri konsey adil bir oylama ve sivil idare vaadinde bulunmuştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Mısır'daki seçimleri, ülkenin demokrasiye geçiş sürecinde bir "dönüm noktası" olarak değerlendirdi.
Mısır İnsan Hakları Konseyi'nin BBC'ye yaptığı açıklamada, oy sandıklarının geç açılması, seçim merkezleri önünde belli adaylara oy verilmesi yönünde telkin gibi kendilerine 50 ihlal bildiriminde bulunulduğu belirildi.
Ayrıca, cumhurbaşkanı adayları Musa ve Şefik arasında da diğerinin seçimlerden çekildiği yönünde karşılıklı söylentiler çıkarıldığı ifade edildi.
Kahire'de bir grup genç ise BBC ile görüşmelerinde seçimlerle ilgili şüphelerini dile getirdiler. Bazıları devrim sonrası hayal kırıklığını ve askeri bir yönetim altında gerçek seçimlerin mümkün olmadığını ifade ederken, bazıları zamanla Mısır'da değişim olacağı konusunda daha ümitli.
50 milyon seçmenin oy kullanmasının beklendiği seçimlerde sıkı güvenlik önlemleri alındı.
İlk gün katılımın parlamentonun beklediği kadar yüksek olmadığı belirtiliyor.
Seçim, laiklerle İslamcıları, devrimcilerle Mübarek yanlılarını karşı karşıya getiriyor.
Cumhurbaşkanlığı için yarışan 13 adaydan 5'i siyasi partilerce desteklenirken, 8'i bağımsız olarak seçime katılıyor.
Oy sayımına başlandı.
Seçimlerin birinci turunda adaylardan herhangi birinin yüzde 50'yi aşamaması durumunda, en çok oyu alan iki kişi arasında 16 ve 17 Haziran'da ikinci tur seçimler yapılacak.
Yeni anayasa onaylanmadığı için cumhurbaşkanının görevlerinin netleşmemiş olması, ordu ile sürtüşme korkularını gündeme getiriyor.
BBC Ortadoğu editörü Jeremy Bowen, cumhurbaşkanının arkasındaki esas güç olarak ordunun iktidarı elinde tutmak için çabaladığını ve bunun bir çatışmaya yol açabileceğini vurguluyor.
Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, seçim sonrası olası hoşnutsuzluklar nedeniyle olay çıkmasından endişeleniyor.
Konsey, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, seçmenlerin oyu ile yeni cumhurbaşkanının belirleneceğini ve seçim sonuçlarını kabul etmenin önemli olduğunu ifade ederek "demokratik sürecin başarısı için hepimiz çaba göstermeliyiz" dedi.