Mısır'da yarın referandum yapılacak

MISIR (İHA) - Mısır Parlamentosu'nun cumhurbaşkanını halkın seçebilmesinin önünü açan 76. Madde değişikliği ile ilgili referandum yarın yapılacak.

Tagamma Partisi, Walf Partisi ve Nasırist Parti, yarın yapılacak referandumu boykot edeceklerini önceden açıklamıştı. Yüksek yargı üyesi bin kadar hakim de, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i tekrar seçtirmeye yönelik olduğu gerekçesiyle referandumu boykot ediyor.

Ülkede referandum öncesi gazeteler dışında bir propaganda faaliyeti gözükmüyor ama, Hüsnü Mübarek'in Ulusal Demokrasi Partisi ve devlet daireleri ile cadde ve sokaklara Devlet Başkanı'nın fotoğrafları ile dövizleri asılarak, halk oy kullanmaya çağrılıyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan, Mısır halkının büyük bir bölümü referandumdan ya habersiz ya da oy kartları çıkmadığı için referanduma katılmayacağını bildiriyor. Vatandaşlarla yapılan röportajlardan, referandumla ilgili iyi bir hazırlık yapılmadığı ve Mısırlılar'ın birçoğunun konudan haberi olmadığı ortaya çıkıyor. Bu konuda konuşan taksi şoförü Falah Fehmi, "Referandumdan haberim var, fakat oy kartım çıkmadığı katılmayacağım" diyor. Mısırlı Ali Mehdi de, "Yarın gidip oyumu kullanacağım; çünkü bu vatandaşlık görevim" şeklinde konuşuyor. Üniversite öğrencisi Akif Seyid ise, "Bu bir vatandaşlık hakkıdır ve demokrasi için gidip oy kullanacağım" diyor. Mısırlı genç kız Vanda Helver da, "Kimlerin oy kullanma hakkı olduğunu bile bilmiyorum. Bu nedenle referandumdan da haberim yok" diye konuşuyor.