Mısır'daki Türk mahkumların feryadı

Mısır'ın başkenti Kahire'nin Kantur el-Hayriye cezaevinde kalan 16 Türk mahkum, cezalarının kalan kısmını Türkiye'de çekmedikleri takdirde açlık grevine tekrar başlayacaklarını söyledi.

5 gün önce 26 ülkeden 100'e yakın mahkumun başlattığı açlık grevi 2 gün önce son bulurken, cezaevinde 18 yıldan beri yatmakta olan Naim Dağ isimli Türk vatandaşı telefonla İhlas Haber Ajansı'nın Kahire Bürosu'nu arayarak kendisinin ve diğer Türk mahkumların cezalarının geri kalan kısmını Türkiye'de çekmek istediklerini söyledi. Cezaevinde yatan 16 Türk mahkumun da narkotik cezaevinde kaldığını, Türk yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini belirten Naim Dağ, "Yetkililere sesleniyorum. Burada boğulduk. Lütfen bizi kurtarın" dedi.

Reklam
Reklam

Birçok ülke vatandaşının cezalarının kalan kısmını kendi ülkelerinde çektiğini belirten Naim Dağ, Türkiye ile Mısır arasında 1986 yılında varılan, mahkumların iadesine ilişkin bir anlaşma bulunduğunu ileri sürdü. Bütün Türk mahkumlar adına İHA'yı aradığını belirten Dağ, "Kantur el-Hayriye cezaevinde işkence ve baskı olayı yok. Ben bir Kıbrıs gazisiyim. Ayda ailem bana 100 dolar gönderiyor. Bu bana yetmiyor. Burada diğer Türk mahkumlar çamaşır yıkayarak, temizlik yaparak yaşamlarını devam ettirmeye çalışıyor. Kimse bizimle ilgilenmiyor. En son 3 ay önce Türk büyükelçisi bizi ziyaret etti. Biz cezamızın kalan kısmını Türkiye'de çekmek istiyoruz. Cezamın bitmesine 2 yıl kaldı. Ama Türkiye'de olursam 3 yıl hapis yatmaya razıyım" diye konuştu.

Göz hastası olduğu halde 5 yıldır cezaevinde tedavi edilmeyi beklediğini belirten Dağ, "Burada diğer 26 ülkenin mahkumlarıyla birlikte açlık grevi yaptık. Mısır Cezaevleri Genel Müdürlüğü, general düzeyinde bir müfettiş gönderdi. Müfettiş, sorunlarımızı ilgili yerlere aktaracağına dair bize söz verdi. Biz de onlara 15 gün süre verdik. Grev yaptığımız 5 gün içerisinde Türk Dışişleri Bakanlığı'na ve büyükelçiliğe mektup yazdık. Ama kimse bizimle ilgilenmedi. Biz burada Türk'ler olarak çok zor durumdayız. İlgili makamlara sesleniyorum. Lütfen bizi boğulmaktan kurtarın" şeklinde konuştu. 18 yıldır ailesinin de kendisi görmeye gelemediğini, Mısır'a gelip cezaevi ziyaret etmenin çok masraflı olduğunu belirten Dağ, diğer Türk mahkumların ailelerinin de kendi ailesi gibi Kahire'ye gelemediklerini belirterek, çok zor durumda olduklarını söyledi.

Reklam
Reklam