Mısırı Verim Kaybı, Soyayı Verginin Kaldırılması Vurdu

Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, mısır fiyatlarının düşüklüğü ve verim kaybının çiftçiyi...

Adana Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Şahin Bilgiç, mısır fiyatlarının düşüklüğü ve verim kaybının çiftçiyi mağdur ettiğini, soya fasulyesinde gümrük vergisinin kaldırılması, küspesinde ise yüzde 13,5’tan yüzde 5’e düşürülmesinin soya üreticisine vurulmuş ciddi bir darbe olduğunu söyledi.

Bilgiç, yaptığı açıklamada, ağustos ayı sonlarına doğru başlayan 1. ürün mısır hasadı ve eylül ayı içerisinde hasadına başlanan 1. ürün soya fasulyesinin piyasaya arzının devam ettiğini belirterek, "Ekim ayı ile beraber bölgemizde 2. ürün mısır ve soya hasadına da başlanmış durumda. 2012 yılı bütün ürünlerde ve bölgelerde hava şartlarıyla alakalı olarak, verim kayıplarının yaşandığı bir yıl oldu. Üreticilerimiz, bu verim kayıplarından dolayı, yaklaşık yüzde 10 ile yüzde 20 arasında zarar gördü. Buna paralel olarak mısır fiyatının da, 2011 hasat yılından en az yüzde 10 aşağı başlayarak, üreticilerimizin mağduriyeti daha da arttı" dedi.

Reklam
Reklam

Eylül ayı başında büyük çoğunluğu bölgede yetişen soya fasulyesinin hasadının başladığını hatırlatan Bilgiç, soya fasulyesi ve küspesindeki gümrük vergilerinin, fasulyede sıfırlanması, küspede yüzde 13,50'den yüzde 5’ler seviyesine çekilmesi yüzde 97 dışa bağımlı olunan soya fasulyesi üreticisine vurulan ciddi bir darbe olduğunu ifade etti.

Gümrük vergilerinin kaldırılmasına karşı olmadıklarını bu vergilerin zaman zaman uygulanıp kaldırılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyen Bilgiç, şöyle devam etti:

"Ama burada zamanlama hatası yapılmıştır. Soya fasulyesi ve küspesinin fiyatının dünyada yükselişe başladığı mart, nisan aylarında gümrük vergilerinin sıfırlamak kaydıyla ülkemizde bunları kullanan hayvancılık ve tavukçuluk sektörlerine en az 5-6 ay yüzde 8 iyileştirme sağlanmış olurdu. Hem de eylül ayında ürününü hasat eden, soya üreticisi bu uygulamadan bu kadar etkilenmezdi. Eylül ayının başında yapılan işlemin tam tersi yapılmak kaydıyla gümrük vergileri tekrar aynı seviyelerine çekilerek içerdeki yerli üretici korunmuş olurdu. Bu da gelecek yılları programlayan çiftçilerimiz için soya ekiminin bölgemizde özellik arz eden ürünlerin en başında soyanın gelmesine sebep olurdu. Ama bunu bugün söylemek mümkün değildir."

Reklam
Reklam

Soya hasadının başladığı ilk günlerde tonu 1.250 TL'den işlem gören soya fasulyesinin hem dünya fiyatlarının düşmesi, hem de gümrük vergilerinin sıfırlanması sebebiyle, bugün 1.000-1.050 TL aralığına kadar gerilediğini belirten Bilgiç, "Yüzde 97’ler de dışarıya bağımlı olduğumuz soya ve türevlerinin yapılan yanlış uygulamalarla dışarıya bağımlılığı artarak devam edecektir" dedi.

Çukurova bölgesinin, toprak yapısı ve iklim şartları bakımından soya yetiştiriciliği için en uygun ortam olduğunu vurgulayan Bilgiç, "Bu ortamı daha iyi hale getirmek, bölgemizdeki üreticilerimizi, soya ekimine teşvik etmek, yetkililerin görevi olmalıdır. Bu görevlerini yaparken de uyguladıkları politikalarla yüksek oranda dışarıdan ithal ettiğimiz, soya fasulyesi ve küspesinin ne kadar azaltabilirsek içerdeki üreticiye o kadar destek olmuş oluruz. Yerli üreticiye verilecek güven ve küçük desteklerle, biz inanıyoruz ki dışa bağımlılığımız her geçen yıl daha da azalacak, bununla beraber soya üreticisi de, emeğinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşayacaktır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: