Mısırlı yetkili: Rus yolcu uçağında bomba ihtimali soruşturuluyor

BBC'ye konuşan Mısırlı yetkili, Sina yarımadasında düşen Rus yolcu uçağına bomba yerleştirilip yerleştirilmediğinin tespit edilmesi için soruşturma başlatıldığını söyledi. Yetkili, henüz havaalanında şüpheli bir duruma rastlanmadığını kaydetti.

Mısır, Sina yarımadasına düşen Rus yolcu uçağına bomba yerleştirilip yerleştirilmediğinin incelenmesi için soruşturma başlattı.

Şarm el Şeyh kentinden Saint Petersburg'a gitmek üzere yola çıkan uçağın düşmesi sonucu içindeki 224 kişi hayatını kaybetmişti.

Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Mısırlı yetkili, BBC'ye açıklamasında uçağın düşüşüyle ilgili her türlü ipucunu incelediklerini ve resmi soruşturmanın henüz tamamlanmadığını söyledi.

Bazı Batılı uzmanlar, uçağın Sina yarımadasında bulunan militanlar tarafından düşürülmüş olabileceği ihtimalini dile getiriyor.

Reklam
Reklam

TIKLAYIN: BOMBA İHTİMALİ GÜÇLENİYOR

Metrojet Havayolları'na ait uçağın 31 Ekim'de düşürülmesini Sina yarımadasındaki IŞİD bağlantılı, 'Sina Vilayeti' adlı örgüt üstlendi.

Pazartesi günü BBC'nin güvenlik muhabiri Frank Gardner'a konuşan üst düzey Mısırlı yetkili, istihbarat servisinin uçağın bagaj bölümüne birinin bomba yerleştirdiğine dair tüm ihtimalleri incelediğini söyledi.

Havaalanın bagaj bölümündeki güvenlik kameralarının çektiği görüntülerin de incelendiğini belirten yetkili henüz şüpheli bir duruma rastlanmadığını, çalışanların da olayla ilgili sorgulandığını kaydetti.

BBC muhabiri Gardner, Batılı terörle mücadele uzmanlarının cihatçıların havaalanının güvenlik birimine sızmış olabileceği şüphesi üzerinde durduklarını belirtiyor ve IŞİD'in Sina'daki kolunun bir havaalanı çalışanına rüşvet vermiş olabileceğini söylüyor.

Mısırlı yetkili ise, Şarm el Şeyh havaalanındaki yabancı havayolu şirketlerinde talep edilmediği sürece Mısırlıların çalışmadığını belirtiyor.

Güvenlik önlemleri artırıldıYetkili, uçağın düşüşünden önce çalışanların yalnızca yüzde 20 ila 30'unun arandığını, olaydan sonra ise çalışanların tamamının hem girişte hem çıkışta aranmaya başladığını söyledi.

Reklam
Reklam

Araçlar da terminale yaklaşık 1 kilometre mesafede durulup patlayıcı madde aramasından geçiriliyor. Pistteki uçaklar da Mısır güvenlik güçleri tarafından kordona alınıyor.

Yetkili, "Bu olayın tekrarını önlemek için her türlü bedeli ödemeye hazırız" dedi.

TIKLAYIN: MISIR'DAN BATI'YA 'İSTİHBARAT ELEŞTİRİSİ'

Mısırlı yetkili İngiltere istihbaratının da bomba şüphesine dair henüz Mısırla herhangi bir bilgi paylaşmadığını belirtirken Reuters'a konuşan uluslararası soruşturma komisyonunda görevli bir Mısırlı yetkili de geçen haftaki açıklamasında kokpitteki ses kayıtlarına dayanarak "uçağın bomba patlaması sonucu düştüğünden yüzde 90 emin olduğunu" söylemişti.

İngiltere, geçen Çarşamba istihbarat kaygılarını öne sürerek Şarm el Şeyh'e olan uçuşları iptal etti. Rusya da Mısır'a uçuşları iptal edip ülkedeki 80 bin Rus turisti tahliye etti.

Diğer yandan Mısırlı yetkililer, Kahire'de güvenlik güçlerinin tutuklamak için operasyon düzenlediği Sina Vilayeti lideri Eşref Gharabli'nin vurularak öldürüldüğünü duyurdu.

Reklam
Reklam

Batılı yetkililer, uçakta bir bombanın infilak ettiği ihtimalinin güçlü olduğunu söylese de Gharabli'nin olayla bağlantılı olduğuna dair bir işaret olmadığını belirtiliyor.