Misis dünya kültürel mirasına kazandırılacak

Yüreğir Belediyesinin öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ gezi ve çalıştayı geniş bir katılımla gerçekleştirildi. Yüreğir...

Yüreğir Belediyesinin öncülüğünde gerçekleştirilen ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ gezi ve çalıştayı geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, konusunda uzman kişiler eşliğinde Misis antik kentinde gerçekleştirilen gezi ve Adana Hilton Otelinde yapılan Uluslararası çalıştayın Misis’in dünya kültürel mirasına kazandırılması bakımından çok önemli olduğunu belirtti.

Çelikcan, "Bölgemizin turizmden payını alması bakımından ‘Ölümsüzlük Şehri Misis’ çalıştayı çok önemli bir projedir. 8 bin yıllık geçmişe sahip bu antik kentimizdeki saklı kalan eserlerinin gün yüzüne çıkarılmasıyla bütün dünyanın dikkati bu bölgeye çekecektir. Geçmişin izlerini bu günlere kadar taşıyan, çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir zenginliği Adana’ya, Türkiye’ye ve dünya kültür mirasına kazandırmak çok önemlidir. Böyle tarihi bir yerin yıllarca bu halde bırakılması çok üzücüdür. Bugün gezdiğimiz ve gördüğümüz yerler beni çok şaşırttı. Bütün kurumlarımızla işbirliği yaparak bu bölgeyi kurtarmak için var gücümüzle çalışacağız." dedi.

Reklam
Reklam

BÖLGE KALKINACAKTIR
Misis Projesinin devlet vatandaş işbirliğini esas alan bir proje olduğunu belirten Başkan Çelikcan, "Bölgenin özelliklerine göre çıkış noktası arayan ve potansiyeli ortaya çıkaran bir mantığa sahiptir. ‘Ölümsüzlük Şehri Misis Projesi ‘ bölgenin tarım ve hayvancılık yönünden kalkınmasına olanak sağlayacaktır. Bu proje de bölge vatandaşlarının kent yaşamına adaptasyonlarının sağlanması hedeflenmiştir. TOKİ işbirliği ile oluşturulacak olan yerleşkede vatandaşların düşük faizli geri ödemelerle tapulu konutlara kavuşması sağlanarak kaçak yapılaşmanın önüne geçilecektir." ifadesini kullandı.

Çelikcan şu açıklamalarda bulundu: Misis antik şehri Adana'nın 27 km doğusunda Ceyhan Nehri’nin hemen kenarında yer almaktadır. Çukurova üzerinde kurulan antik kent binlerce yıllık geçmişiyle çok büyük ilgi görmüş, özellikle Roma devrinin önemli kentleri arasında yer almıştır. İpek Yolu üzerinde kurulmuş olması ve geçit özelliği taşıması bu kenti ayrıca önemli kılmıştır. Bölgede 12 yıl boyunca (2000-2012) araştırma yapan Prof. Dr. GiovanniSalmeri’nin deyimiyle “Bölge Çukurova Kültür Havzasının en önemli kentidir”. 7000 yıldan günümüze kadar kesintisiz kullanılan kent, bu imajıyla diğer antik şehirlerden ayrılmakta ve bu yapısı kenti özel kılmaktadır. Misis’de toprağın bağrında sakladığı ve gün yüzüne çıkarılmayı bekleyen eserlerle birlikte günümüzde gözlemlenebilen mozaikler, antik taş köprü, yer yer görülen surlar, su kemerleri, stadyum, tiyatro, hamam, şehrin kuzeyinde bulunan antik kaya mezarları, Geçitli yakasında yer alan ve büyük bölümü yıkılmış olan Havraniye Kervansarayı gibi yapılar kenti ayrıca önemli kılmaktadır. Böylesine önem arz eden bir kent özellikle 1990 yılından günümüze kadar yoğun göçün getirmiş olduğu olumsuzluklarla hızla işgal edilmiş ve antik kent günümüze kadar büyük oranda tahrip edilmiştir. Bu tahribat aynı hızla devam etmektedir. Misis’in kaçak yapılaşmaya daha fazla kurban edilmemesi ve en azından şimdiki haliyle kurtarılabilmesi için projelerin hazırlanması, uygulanması ve toplumsal bilincin kazandırılması kaçınılmaz bir gerçeklik olarak yüzümüze haykırmaktadır."

Reklam
Reklam

ÇALIŞTAYA KİMLER KATILDI

Çalıştaya Kültür ve Turizm Bakanlığını temsilen İsmail Salman Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Gürçınar, Seramik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necdet Sakarya, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Toprak ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Selim Kapur, Bilgi ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, İtalyan Araştırma Ekibi Pisa Üniversitesi Tarih Profesörü Govannni Salmeri, Anna Lucia Valilik İl Özel İdare Genel Sekreterliği Tevfik Yıldırım, Büyükşehir Belediyesinden Başkan Danışmanı Uğur Tuncel ve KUDEB’ten Emine Temuçin, İl Kültür Müdürü Nuh Yıldız, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Adana Müzesi, İl Tarım Müdürlüğü, Karataş Turizm Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Doç. Dr. Mehmet Cihan Yavuz, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri Otizm Sağlık Eğitim Derneği Başkanı Fehmi Kaya, Vakıf Başkanı, Yüreğir İlçe Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Alper Tansel, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Belediye Başkan Yardımcıları Zülfü Çelik , Burhan Ülger ve bürokratlar katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: