Missouri'de ırkçılığı protesto eden siyah futbolculardan boykot kararı

Missouri Üniversitesi'ndeki siyah futbolcular, üniversite ırkçılık yapıldığını iddia ederek rektör istifa edene kadar veya görevinden alınana kadar maçları boykot etme kararı aldı.

ABD'de Missouri Üniversitesi'nin futbol takımındaki siyah oyuncular, ırkçılıkla mücadele edememekle suçladıkları üniversite rektörü istifa edene kadar maçları boykot edeceklerini duyurdu.

Boykota, Missouri Üniversitesi'nde 30'dan fazla oyuncudan da destek geldi.

Beyaz öğrencilerin ağırlıkta olduğu üniversitede ırkçılık yapıldığı iddiaları üzerine bir öğrenci de açlık grevine başladı.

Tepkiler üzerine üniversite rektörü Tim Wolfe, ırkçılık sorunuyla ilgileneceğini söyledi.

Siyah oyuncular yazılı açıklamalarında Tim Wolfe istifa edene kadar veya 'ötekileştirilen öğrencilerin deneyimlerine kayıtsızlığı' yüzünden görevinden alınana kadar futbol etkinliklerine katılmayacaklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Aktivistler, beyaz öğrencilerin kayrıldığı ve siyahların ırkçı hakaretlere maruz kaldığını söylüyor.

Reuters haber ajansına göre üniversite rektörü Wolfe ise açıklamasında, "Değişim ihtiyacı olduğu açık. Endişelerin paylaşılmasına yönelik özen ve arzuyu memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Wolfe ayrıca, gelecek sene uygulamaya girmesi beklenen 'sistematik çeşitlilik ve kaynaştırma stratejisi' projesi üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Missouri'nin Ferguson kentide 2014 yılında polis tarafından silahsız olmasına rağmen öldürülen siyah genç Michael Brown'un ardından ırkçılık tartışmaları da alevlenmiş, Amerika genelinde polisin ırkçı tutumuna karşı protesto gösterileri düzenlenmişti.