MİT Raporu'nun kilit ismine 3 kurşun

Bodrum’daki evinin banyosunda başından 3 kurşunla vurulmuş olarak bulunan eski MİT çalışanı ve Emekli Emniyet Müdürü Tahsin Haluk Akter gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Polis, Akter’in evinin etrafındaki tüm kamera kayıtlarına el koyarken katillerin bulunması için çok yönlü soruşturma başlatıldı.

Polis eski MİT’çiyi öldürenlerin peşinde Muğla’nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi’ndeki evinin banyosunda küvetin içinde başından 3 kurşunla vurulmuş olarak ölü bulunan 63 yaşındaki Tahsin Haluk Akter, dün gözyaşları içinde son yolculuğuna uğurlandı. Akter’in Bodrum’daki cenaze törenine 8 yıl önce boşandığı eşi Seyhun Güleç, İngiltere’de yaşayan kızı Aysim Akter, yakınları ve komşuları katıldı. Seyhun Güleç, eşinin 1977- 1990 yılları arasında MİT mensubu olarak görev yapıp, malulen emekli olduğunu belirterek, “Cizre’de önemli görevlerde bulunmuştu. Böyle bir ölümü haketmedi. Katiller, gözlerinin içine bakamadığı için kalleşçe ensesinden vurdu. Olay, detaylı şekilde araştırılmalı” dedi.

Reklam
Reklam

Gözyaşlarını tutamayan kızı Aysim Akter ise babasının tabutuna Türk Bayrağı serip, papatyalar bıraktı. “Babam, silahını kimseye kaptırmazdı” diyen Aysim Akter, “Bu kalleşçe saldırıyı yapanlar en kısa zamanda bulunacak ve en ağır cezaya çarptırılacaktır. Bu olayın çözülmesi çok uzun sürmez” diye konuştu.

12 kişi sorgulandı

Öte yandan Jandarma, emekli emniyet müdürü Akter’in eski eşi Güleç’in de aralarında bulunduğu 12 kişinin ifadelerine başvurdu. Akter’in olaydan bir gün önce evine birlikte geldiği, yakındaki bir marketin güvenlik kamerası görüntülerinden saptanan biri sarışın iki kadının arandığı bildirildi. Akter’in sahibi olduğu güvenlik şirketindeki A. adlı ortağının da arandığı öğrenildi. Olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğü belirtildi. Bu arada Akter’in 1987’de Nokta dergisi ve Sözcü gazetesinde çalıştığı, 1987 yılında hazırlanan tartışılan MİT raporunda da adı geçtiği öğrenildi.

ÜNLÜ MİT RAPORU

1987 yılında ortaya çıkan MİT raporu, ‘’Polis-mafya-siyaset’’ ilişkilerini gündeme getirmişti. MİT Arşiv-Sorgu Müdürü Ferdi Tamer ile MİT mensubu Haluk Akter’in de, o dönem raporla ilgili telefon konuşmaları medyaya yansıyınca, Başbakanlık Teftiş Kurulu geniş kapsamlı bir soruşturma yapmıştı.

Reklam
Reklam

Daha sonra raporu yazan MİT görevlisi Mehmet Eymür’ün yanı sıra, Hiram Abas ve Korkut Eken de görevden uzaklaştırılmış, rapora katkı verdiği öne sürülen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık Daire Başkanı Atilla Aytek de Türkiye’de kaçakçılık olaylarının en az görüldüğü il olan Eskişehir’e tayin edilmişti. Ferdi Tamer ise MİT’ten emekli olduktan sonra İstanbul Üsküdar’da önce bir manav ardından da tüpgaz bayii açmış,18 Aralık 1990 günü de dükkanında uğradığı saldırı sonucu öldürülmüştü.

Anahtar Kelimeler: