Mite'lar deri döküntüleriyle besleniyor

Uzmanlar, insanların deri döküntüleriyle beslenen ve "mini kenecik" denilen mitelerin, en fazla yatak odalarında yaşadıklarını belirtti.

Ev tozunun içeriğinde 30-35 çeşit antijen olduğunu ancak ev tozu antijen yükünün yüzde 70'inin akar denilen mitelerden oluştuğunu belirten uzmanlar, hayatımızın üçte birini geçirdiğimiz yatak, çarşaf, yorgan kılıfları ve yastıkların akarların en fazla ürediği alanlar olduğunu kaydetti.

Türkiye Hastanesi Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Recep Aydilek, önemli sayılabilecek 2 çeşit mite olduğuna dikkat çekerek, Dermatophagoides Farinea ve Dermatophagoides Pterynissinus olarak bilinen Asya ve Avrupa türü mitelerin ülkemizde aynı oranda bulunduğunu ifade etti. Prof. Dr. Aydilek, "Miteler insanların deri döküntüleriyle beslenir. Her insan günde ortalama 1 gram deri döküntüsü bırakır. Bu canlılar özellikle nemli ortamları sever. Ev tozu mitelerini ilk defa Vorthost tanımlamıştır. Miteler Acarina'yı kapsayan Arachnidlerin bir alt sınıfıdır. Ortalama 0,33 mm büyüklüğündedirler. Esas olarak depolanmış tahıl zararlısıdırlar. Tarım işçilerinde alerjiye neden olabilirler. Yoğunluğunda mevsimsel ve coğrafi değişikliklere bağlı olarak değişiklik görülüp, sıcaklık ve özellikle nem oranının artması sayılarını arttırır. Çok nemli ortamlarda Avrupa mitesi daha hakimdir. Mitelerin alerjik özelliği açısından en önemli kaynak mite dışkı parçacıklarıdır. Mitenin hem vücudu, hem de dışkısı çok sayıda antijen içerir" dedi.

Reklam
Reklam

Alerjik nezlesi olan kişilerin saat 05.00 ile 06.00 sıralarında uyanarak aksırmaya başladıklarını ifade eden Aydilek, "Hastanın burun kaşıntıları olur, burunda aşırı akıntı oluşur. Bazen dışarı çıkınca rahatlarlar. Tabi ki burada hem ev tozu antijenlerinin hem de ısı farkının rolü vardır. Alerjik astım, alerjik konjonktivit, ürtiker, egzama dışında uzun süre devam eden kuru öksürüklerde de mitelerin rolü vardır. Ev tozunun 1 gramında 2 bin 3 bin civarında mite bulunur" diye konuştu.

"MİTELER ANCAK MİKROSKOPLA GÖRÜLEBİLİR"

"Miteler, gözle fark edilmez. Ancak mikroskopla görülebilirler" diyen Prof. Dr. Aydilek, "Yataklarda 2-3 milyon mite bulunur. Mitelerin artıklarından alerjenler oluşur. Mitelerden hazırlanan test materyalleri ile alerji testleri yapılır. İnsanların yüzde 70'inde bu antijenlere karşı hassasiyet vardır. Ancak mite alerjisi olan ya da deri testinde ev tozu akarına karşı pozitif sonuç alınan herkeste alerjik bir hastalık bulunması gerekmez. Şimdilik alerjik bir hastalık oluşmamıştır, ileride meydana gelebilir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Recep Aydilek sözlerine şöyle devam etti: "Miteleri evden temizlemek için böcek ilaçları kullanılmaz. Çünkü etkisizdir. En iyi temizleme yöntemi sık sık elektrik süpürgesi ile yerlerin temizlenmesidir. Yatak odalarındaki miteleri azaltmak için her gün dip köşe elektrik süpürgesiyle temizlendikten sonra nemli bez ile yerler silinmelidir.Yatak odasında yatak, perde ve dolap dışında eşya olmamalıdır. Odada temizlik yapılırken, hasta başka bir odaya alınmalı, temizlikten 2 saat sonra eve girmelidir. Temizlik yapılırken yatak odasındaki tüm eşyalar dışarı çıkarılmalıdır. Duvarlar ve yerler iyice temizlenip, silinmelidir. Bu tür temizlik ayda bir yapılmalıdır. Bunun dışında akarlara karşı hazırlanmış anti akar tozları mevcuttur. Bunların 6 ay koruma sağladığı ileri sürülmektedir. Bunun dışında anti toz akar yatak kılıfları, çarşaf ve yastık kılıfları mevcuttur. Ancak bunlar da yüzde 100 koruma sağlamaz."

Prof. Dr. Aydilek, daha önceleri alerjik astım ve alerjik rinit tedavisinde ev tozundan hazırlanmış aşıların kullanıldığını belirterek, "Şu anda tedavide sadece mitelerden hazırlanmış aşılar kullanılmaktadır. 3-5 yıl süreyle uygulanan bu aşılar hastalığın tedavisinde oldukça etkili olmaktadır. Zaten alerjik hastalıkların tedavisinde yararlanılan aşıların çoğunluğu da mite türü aşılardır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: