MİT'in "gizli" ibareli belgesi açıklandı

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, MİT'in "Gizli" belgesini açıklarken, 2005 yılında 44 bin 905 güvenlik soruşturması, 485 bin 266 arşiv taraması, bin 343 ulusal güvenlik soruşturması olmak üzere, 531 bin 514 şahıs bazında tahkikat yapıldığını ifade etti.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Anavatan Partisi İstanbul Milletvekili Emin Şirin'in soru önergesini cevaplandırdı. Açıklamada, MİT Müsteşarı Emre Taner imzalı "Gizli" ibareli belgeye de yer verildi. Belgede, ilgili kanun çerçevesinde MİT tarafından Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliği kapsamında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapıldığı belirtilerek, "Söz konusu yönetmelik hükümlerine göre, arşiv araştırmasının en geç 30, soruşturmanın ise en geç 60 gün içerisinde cevaplandırılması gerekmektedir" denildi.

Reklam
Reklam

Aynı gizli belgede, "Radyo ve Televizyon Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki Kanun ile Radyo ve Televizyon Kuruluşlarına Kanal veya Frekans Tahsisi Şartları ve Bunlara İlişkin İhale Usulleri ile Yayın Lisansı ve İzni Yönetmeliği uyarınca" yürürlüğe konulan 16.4.2004 tarihli Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları'na Ulusal Güvenlik Belgesi Verilmesinde Uygulanacak Esaslar kapsamında, 30 gün içerisinde Ulusal Güvenlik Soruşturması yapıldığına yer verildi.

Bu çerçevede MİT Müsteşarlığı'na 2005 yılında toplam 483 bin 691 şahıs hakkında talepte bulunulduğu, 2004 yılından kalanlarla birlikte 531 bin 514 şahıs hakkında cevap verildiği, bu şahısların 485 bin 266'sının Arşiv Araştırması, 44 bin 905'inin Güvenlik Soruşturması ve bin 343'ünün de Ulusal Güvenlik Soruşturması kapsamında işleme tabi tutulduğuna dikkat çekildi. Aynı belgede, "MİT Müsteşarlığı'nın diğer yasal görevleri bağlamında yapılan soruşturmalar, bu rakamlara dahil edilmemiştir" denildi.

Aynı belgede, gizlilik dereceli birim ve kısımlarıyla görevlerin neler olduğunu belirleyen gizlilik dereceli yönergelerini güvenlik soruşturması ve arşiv taramasını yapacak kurumlara gönderilmesinin, hüküm altına alındığına dikkat çekilerek şu satırlara yer verildi:
"Bu çerçevede, 2001 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle tüm Bakanlıklar ve kamu kurum, kuruluşlar, yönergelerini düzenleyerek Milli İstihbarat Teşkilatı'na göndermişlerdir. 15. maddesinde Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması sonucunda elde edilecek bilgilerin incelenmesi için, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde, bir 'değerlendirme komisyonu' kurulacağı belirtilmiştir. Yönetmeliğin bu maddesi dikkate alındığında, teşkilatımızın vereceği istihbari nitelikteki bilgilerin diğer kamu kurum ve kuruluşları için bağlayıcı nitelikte olmadığı, istişari mahiyette olduğu görülmektedir. Bu nedenle mezkur bilgilerin hiçbir kurum veya kuruluşu bağlayıcı niteliği bulunmadığı gibi hukuki delil olarak kullanılmaları da olanaklı değildir. Bu husus, ilgili kurumlara gönderilen bilgi notlarında, 'istihbari nitelikte olan bu bilgiler hukuki bir delil olarak kullanılamaz. Dokümante edilerek kullanılmak istendiğini, metinde bahis konusu edilen hususlar kaynak gösterilmeden ilgili kurum veya kuruluşlardan sorularak belgelenir' şeklinde açıklanmaktadır".

Reklam
Reklam