MİTSO inşaat müteahhitlerini uyardı

MİTSO, 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak inşaatlarda yetki belgesi olmayan usta çalıştırılmasına izin verilmeyeceği konusunda inşaat müteahhitlerini ve ustalarını uyarıyor.

MİTSO, 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak inşaatlarda yetki belgesi olmayan usta çalıştırılmasına izin verilmeyeceği konusunda inşaat müteahhitlerini ve ustalarını uyarıyor. 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak inşaatlarda yetki belgesi olmayan usta çalıştırılması durumunda hem müteahhitlere hem de inşaat ustalarına ceza işlemi yapılacağını anımsatan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna yetki belgesi olmayan ustaların bu tarihe kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurarak geçici yetki belgesi alabileceklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü’nden TOBB’ne gönderilen bir yazıyla 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak inşaatlarda ustalık yetki belgesi olmayan usta çalıştırılamayacağının hatırlatıldığını ve TOBB’nin de tüm bağlı odalara konuyu ilettiğini belirten MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna kendilerinin de bu bağlamda ilgililere konuyu hatırlatma gereği duyduklarını söyledi. Tuna “Gerek müteahhitlerimizin, gerekse Ustalık Yetki Belgesi olmayan inşaat ustalarımızın daha sonra mağdur olmamaları için bir an önce Geçici Ustalık Yetki Belgesi” almaları için ilgili kurumlara başvuruda bulunmaları gerekiyor” dedi.

TOBB’nin birliğe bağlı odalara gönderdiği yazıda; 16 Aralık 2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” uyarınca 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak inşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstelenen yapı müteahhitlerinin yetki belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmeyeceği” bildiriliyor. 1 Ocak 2012 tarihinden başlayarak ilgili idarelerce ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyelerde yapılacak denetimlerde, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin olup olmadığının denetleneceği belirtilen yazıda, belge sahibi olmayan ustalar nedeniyle müteahhitlerin cezalı duruma düşecekleri anımsatılıyor. Yazıda ayrıca cezalı duruma düşülmemesi için, ustalık belgesi sahibi olmayan ustaların 1 Ocak 2012 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye geçici ustalık belgesi almak için başvuruda bulunabileceği de belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Öte yandan 1 Ocak 2015 tarihinden önce, müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32 – 40 saatlik bir eğitim verilmesinden sonra “Ustalık Yetki Belgesi” verilebileceği bildiriliyor. Geçici Ustalık Yetki Belgesi’ne sahip olanlardan öncelikle demir, betonarme kalıbı, çatı, duvar, boya, sıva, yalıtım gibi inşaat işleri ile sıhhi, kalorifer ve elektrik tesisatına ilişkin ustalık branşlarında gerekli eğitim faaliyetlerinin başlatılmasına ve tamamlanmasına yönelik olarak tüm iş ve işlemlerin zaman kaybedilmeksizin Valiliklerce koordine edileceği de vurgulanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz