MKEK'nin taksitle silah satması

ANKARA (İHA) - Yenimahalle Esnaf Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) Başkanı Cem Keçe, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK), tüm devlet memurlarına yönelik dört taksitle silah kampanyası başlatmasına tepki göstererek, "Devletin gereksiz verilen silah ruhsatlarını toplatması gerekirken, taksitle silah satması büyük talihsizliktir" dedi.

YESİAD Başkanı Keçe, yaptığı yazılı açıklamada, toplumu tehdit eden aşırı silahlanma için geçen hafta yaptıkları bireysel silahlanmaya hayır çağrısını tekrarladı. Keçe, taksitle devlet memurlarının silahlandırılması girişimini üzülerek takip edeceklerini vurgulayarak, yetkilileri uyardı. MKEK'nin devletin tüm birimlerinde çalışan memurların silah sahibi olabilmeleri amacıyla dört taksitle Kırıkkale tabanca ve av çiftesi alabilme hakkı tanımasının silahlanmayı teşvik ettiğini belirten Keçe, "Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre yılda 500 bin insan basit silahlarla hayatını kaybetmektedir. Bir hiç uğruna ölümlerin Türkiye'deki sayıları ise yaklaşık olarak yıllık 3000'dir. Bu acı rakamlar ortadayken güvenliğini neden sayarak bireysel silahlanma yoluna gitmenin bilimsel açıdan bir dayanağı yoktur. Çünkü silah bir şiddettir. Şiddette şiddeti getirir" dedi. Türkiye'de kültürel kodlar gereği silah edinme ihtiyacının var olmasının zamanla azalması yerine her geçen gün arttığına dikkat çeken Keçe, "At-avrat-silah kavramı ülkemizin kültürel bir kodudur. Bazı silah şirketleri bu durumu fırsat biliyorlar. Ancak silah düğünlerde, futbol maçları sonrasında can almakta ve sevinçler bir anda matem havasına dönüşmektedir. Bu durum aşırı silahlanmanın bir sonucudur. Devletimiz bu noktada, kişinin silah edinme gereği olarak gördüğü güvenliği tam olarak sağlamalı ve hukuk devletini tam anlamıyla yerleştirmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Devletin resmi olarak bireysel silahsızlanma konusunda acilen bir 'Bireysel Silahlanmaya Hayır Kampanyası' başlatması gerektiğinin de altını çizen Keçe, silah almak isteyenlerin çok ciddi psikiyatrik muayenelerden geçirilmesini, silah ruhsatı alabilmenin güçleştirilmesini ve daha önce verilen silah ruhsatlarının da çok zorunlular dışında iptal edilmesi önerisini getirdi.