Mladiç Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkediliyor

Bosnalı Sırpların eski komutanı Ratko Mladiç'in avukatı, Belgrad mahkemesinin müvekkilinin Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkine karar verdiğini söyledi. Avukat, karara itiraz edeceğini ekledi.

Ratko Mladiç'in avukatı, Belgrad'daki mahkemenin müvekkilinin Lahey'deki Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne sevkine karar verdiğini açıkladı.

Avukat, Mladiç'in kendisini savunacak durumda olmadığı gerekçesiyle karara itiraz edeceğini açıkladı.

Eski Sırp komutan Mladiç, dün yakalandıktan hemen sonra yargıç karşısına çıkarılmış, ancak avukatlarının, yorgun görünen 69 yaşındaki zanlının sağlığının iyi olmadığını söylemesi üzerine duruşmaya ara verilmişti.

Doktorlar, sabah Mladiç'i muayene ettikten sonra, üst düzey bir yargıç, savunmanın sağlık sorunlarını abarttığını ifade etmiş, eski komutanın Belgrad'daki mahkemeye çıkabileceğine karar verilmişti.

Reklam
Reklam

Mladiç'in Hollanda'ya sevkinin bir hafta alabileceği belirtiliyor.

Lahey'deki davanın da bir-buçuk yıl içinde başlayabileceği kaydediliyor.

Saraybosna'da protesto

Mladiç, 1995'te Srebrenitsa'da aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu yaklaşık 8 bin Müslüman erkeği öldürmekle suçlanıyor.

Soykırım yapmak ve insanlığa karşı suç işlemek ile de itham edilen Ratko Mladiç, Avrupa'da arananlar listesinin başındaydı.

Mladiç'in yakalanması Bosna'da farklı tepkilere neden oldu.

Saraybosna'da Mladiç'in destekçileri protesto gösterileri yaptı. Mladiç'in kahraman olarak görüldüğü kırsal kesimde de öfke vardı.

Ancak yakalanma haberi, savaşta mağdur olanları ve kurbanların yakınlarını sevindirdi.

Mladiç'in yakalanmasının Sırbistan'ın Avrupa Birliği üyeliğine giriş sürecini hızlandırması bekleniyor.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Mladiç'in yakalanmasının, benzeri suçluların adalet önüne çıkarılacağını gösterdiği bildirildi.

Fransa Cumhurbaşakanı Nicolas Sarkozy, "çok iyi haber" olarak nitelendirdiği gelişme nedeniyle Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç'in cesaretini övdü.

Reklam
Reklam

İsveç Dışişleri Bakanı ve Avrupa Birliği'nin eski Balkanlar özel elçisi Carl Bildt ise eski komutanın bir süre Sırp yetkililerce korunduğunu ancak Cumhurbaşkanı Tadiç'in oluşturduğu küçük, özel ve azimli bir istihbarat biriminin nihayetinde Mladiç'i yakaladığını söyledi.