Mmg : Yeşil Yol Kalkınmayı Hedefliyor

Muhammet KAÇAR/RİZE, Yeşil Yol'un geçtiği illeri kapsayan teknik bir gezi düzenlediklerini belirten MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu.

Muhammet KAÇAR/RİZE, Yeşil Yol'un geçtiği illeri kapsayan teknik bir gezi düzenlediklerini belirten MMG Genel Başkanı Murat Özdemir, konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Yeşil Yol'u, bölgenin kalkınmasını sağlamayı amaçlayan ve iyi niyetle oluşturulan bir proje olarak değerlendiren Özdemir, “Yaylalarda yapılacak olan turizm ve ekonomik gelişmelerin hepsi önemli. Bunları uzun vadede düşünmemiz lazım. Bugün yapacağımız bazı yatırımların yüz yıllar sonra çocuklarımıza ve torunlarımıza nasıl etki edeceğini göz ardı etmememiz lazım. Bölge insanı ana unsurdur” dedi.
BU PROJEYE KARŞI ÇIKMANIN GEREĞİNİ GÖRMÜYORUZ
Bölge insanının bazı çekinceleri bulunduğuna dikkat çeken ve bu endişelerin de dikkate alınması gerektiğine vurgu yapan Özdemir şunları söyledi:
“Teknik insanlar olarak bize düşen iş projenin olumlu yönlerini artırmak ve olumsuz yönlerini minimize etmektir. Bir projeyi gönüllerde ve zihinlerde insanlarla şeffaf bir şekilde paylaştıktan ve ikna ettikten sonra uygulamaya soktuğunuz zaman, bugün karşılaştığımız, belki bilmeden manipülasyonlarla yönlendirilen olumsuz tepkilerinde önüne geçmiş olursunuz. Bölge insanının kalkınmasını kim istemez? Bölgede yapılabilecek projelerden dolayı bir sıkıntı varsa bu hepimizin zararınadır. Genel olarak bu projeye karşı çıkmanın bir gereğini görmüyoruz. Coğrafyanın bize müsaade ettiği şekilde, coğrafyayı fazla zorlamadan bu ulaşım yollarını açmamız lazım."
EKŞİ: KORKU VE ENDİŞENİN YAPAY OLDUĞU BİR GERÇEKTİR
Mimar ve Mühendisler Grubu Genel Başkan Yardımcısı Kadem Ekşi ise, Yeşil Yol projesi ile Karadeniz’in sahil yoluna paralel yeni bir barış yolu inşa edileceğini söyledi. Yeşil Yol'da önemli fırsatlar bulunduğunu ifade eden Ekşi, şöyle konuştu:
”Yeşil Yol 2 bin 600 kilometre uzunluğunda bir yol. Bu yolun problemli geçiş noktası olarak görülen bölgesi 20-30 kilometreden ibaret. Vatandaşlarımızla yapmış olduğumuz söyleşilerde yüzde 95'inin Yeşil Yol'u desteklediğini ve projenin işine, aşına, büyümesine ve gelişmesine ciddi fırsatlar oluşturacağını söylüyor. Bölgede bazı endişelerde var. Buradaki korku ve endişenin yapay olduğu bir gerçektir. Tabii ki endişelerimiz olabilir. Yaylalarımızı açtığımızda küresel sermaye iştahla bölgeye gelmiş olabilir. Buraların sahibi biziz. İstemeyiz ve her şeye karşı oluş mantığı anlayışıyla burada geleceği inşa edemeyiz. Buradaki insanların mutlu olması ve kazanması gerekiyor. Problem sadece bir küçük alanda var.”
“YAYLALAR KÖTÜ YAPILAŞMADAN ARINDIRILMALI”
Çevre, ekoloji ve ekosistemin korunmasının herkesin önemli bir görevi olduğunu ifade eden Ekşi, “Yaylalardaki kötü yapılaşmanın fiili işgallerden arındırılması ve bölgenin ekoloji ve mimarisine uygun yapısal düzenlemelerin süratle ve Karadeniz elden uçmadan ve yaylalar betonlaşmaya mahkum olmadan yapılmalı. Üniversiteler aracılığı ile oluşturulacak ekipler tarafından hazırlanacak tip projelerle yaylalarda özgün mimariye ve geleneksel yapı taşlarına uygun projeler hayata geçirilebilir. Yaylaların hızla planlandırılması lazım.Yaylalardaki çirkin görüntüleri yok etmeliyiz. Vicdan ve ortak aklı ortaya koyacak bir çağrı yapıyoruz. Karadeniz yaylalarının beton kültürüne teslim olup yok olmasına vicdan dayanmaz. Bölge insanı turizmden ekmek yemek istiyorsa geleneksel tonların, kültürün ve yapının mutlak korunması gerekiyor. Başka bir çıkış yolu da yok” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: