MMO Antalya Şube Başkanı Barut:

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya şube başkanı Hüseyin Barut, geçen yıl ülke genelinde satılan 1 milyon 122 bin 288 adet

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya şube başkanı Hüseyin Barut, geçen yıl ülke genelinde satılan 1 milyon 122 bin 288 adet klimanın 170 bininin Antalya'da satıldığını söyledi.

Hüseyin Barut, temsilcilikte düzenlediği basın toplantısında, Antalya gibi sıcak iklime sahip bölgelerde split klima kullanımının çok yaygın olduğunu ifade ederek, klimalarda bulunan havanın insanların sağlığını etkilediğini, bu nedenle klima seçimi, kullanımı ve bakımının büyük önem taşıdığını söyledi.

Klima seçiminin odanın hacmine, cephesine, kaçıncı katta olduğuna, izolasyonuna ve oda ısı ihtiyacına göre belirlenerek yapılması gerektiğini dile getiren Barut, vatandaşların iklimlendirme hizmeti veren yetkili klima mağazalarını tercih etmeleri, alacakları klimanın üretim ve kalite belgelerinin olmasına dikkat etmeleri gerektiğine dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Barut, az enerjiyle yüksek verim sağlayan A sınıfı veya 'inverter' klimaların tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Klima ilk çalıştırıldığında 22-27 derece arasında olması yeterlidir. Klima kullanırken iç ortam sıcaklığı ile dış ortam sıcaklığı arasındaki farkın en fazla 8-10 derece olması, soğuk algınlığı başta olmak üzere bir çok hastalıktan korur. Klima üflerken kesinlikle vücudumuza temas etmeyecek şekilde olmalıdır. Aksi halde hasta olmamıza, hatta felç olmamıza neden olabilir" dedi.

Klimanın havayı iç üniteden geçirerek tekrar bulunduğu ortama geri verdiğini, dolayısıyla hapşıran veya öksüren birinin virüsünü tekrar aynı ortama ilettiğini vurgulayan Barut, şunları söyledi:

"Klimaların 6-12 ayda bir yetkili kişilerce özel kimyasal maddelerle temizlenmesi gerekir. Klimalar baş ağrısı, sinüzit, kronik yorgunluk, yüz felci, alerji ve astım hastalıklarına neden olabilir. Klima kullanılan ortamlar belirli aralıkla havalandırılmalıdır."

Barut, geçen yıl ülke genelinde satılan 1 milyon 122 bin 288 adet klimanın 170 bininin Antalya'da satıldığını belirterek, "Klima kullanımından dolayı meydana gelecek olumsuzluklar alışveriş merkezleri, okul, hastane, sinema, otel ve ulaşım araçları gibi toplu alanlarda daha fazladır. Toplu yaşam yerlerinde klimaların yasal olarak periyodik kontrollerinin yapılması zorunluluğu getirilmelidir. Klimanın daha uzun ömürlü olması için mutlaka bakımı yapılmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: