Mmo Soba Zehirlenmelerine Karşı Uyardı

MMO Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, kış aylarının gelmesiyle birlikte artan karbon monoksit zehirlenmelerine karşı...

MMO Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, kış aylarının gelmesiyle birlikte artan karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyarıda bulundu.

Bu aylarda, ısınma ve sıcak su ihtiyacı için kullanılan cihazlardan kaynaklı zehirlenmelerde artış görüldüğünü kaydeden Özcan, “Yaşadığımız bu acılar, doğalgaz veya LPG ile çalışan kombi ve şofbenlerle, kömürle çalışan soba ve kalorifer kazanlarının yanlış kullanımdan kaynaklanmaktadır. Doğalgazın kendisi zehirli değildir. Doğalgaz sızıntısı olduğunda, solunan havadaki oksijenin azalmasıyla ölüm olabilir veya doğalgazın yanması sırasında oluşan karbon monoksitin ortama yayılmasıyla zehirlenme meydana gelir. Karbon monoksit kokusuz, renksiz, öldürücü bir zehirdir. Zehirlenen kişi, bu gazı soluduğunda önceleri pek bir şey fark etmez. Karbon monoksit kısa bir sürede kandaki oksijenin yerini alır. Aşırı bir yorgunluk, dalgınlık, baş ağrısı, baş dönmesi bulantı, kusma, çarpıntı, kulak çınlaması, bazen kas krampları vardır. Kişi zehirlendiği aklına gelse bile, bunu fark ettiğinde adım atacak hali kendinde bulamaz. Sonunda, kişi oksijensizlikten ölür. Olay fark edilse de geri dönüş her zaman mümkün değildir. Ölüm önlenebilse bile kalıcı sakatlanmalar olabilmektedir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Özellikle menfez deliklerin soğuk oluyor gerekçesi ile kapatılmasının, yapılan yanlışların başında geldiğine dikkat çeken Özcan, ortamın havalandırılmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. Mevcut tesisatlarda yetkili kurum ve kuruluşların izni olmadan değişiklik yapılmaması gerektiğine dikkat çeken Özcan, “Yaptırmak istediğimiz değişikliklerde ise bu işi yaptıracağımız kişi ya da kuruluşların ehil ve yetkili olmasına kesinlikle dikkat etmeliyiz. Bu olayların en aza indirgenmesi için vatandaşlarımızın ısınma ve sıcak su ihtiyaçları için kullandıkları; kalorifer kazanı, kombi ve şofbenlerinin periyodik kontrollerini ve bakımlarını yetkili kurum ya da kuruluşlara mutlaka zamanında yaptırmaları gerekmektedir.” dedi.

Özcan, daire içinde koku hissedildiğinde yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı: “Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız, sayaç vanasını kapatınız, çakmak, kibrit yakmayınız, elektrik donanımlarını açmayınız, kapamayınız veya fişten çekmeyiniz, kapı zilini kullanmayınız ve kullandırmayınız, kıvılcım çıkarabileceği için telefonunuzu kullanmayınız, gaz kokusu olan mekânı herkesin boşaltmasını sağlayınız., arızayı kendiniz gidermeye çalışmayınız. Merdiven boşluğunda koku hissedildiğinde ise: Bina girişindeki doğalgaz ana giriş vanasını kapatınız, koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz, ortamı havalandırmak için bina giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açınız, sigara içmeyiniz ve kibrit, çakmak ve ateş yakmayınız, elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayınız, çalışır durumda olanları kapatmayınız, elektrik düğmelerini ve kapı zillerini kullanmayınız, asansör ve benzeri cihazları çalıştırmayınız, gaz kaçağının olduğu binada telefonları kullanmayınız, apartman yöneticisine haber veriniz. Kazan dairesinde koku hissediyorsanız: Bina girişindeki doğalgaz ana giriş vanasını kapatınız, koku bodrumdan geliyorsa bodruma girmeyiniz, ortamı havalandırmak için bina giriş kapısı ile aydınlığa açılan tüm pencereleri açınız, sigara içmeyiniz ve kibrit, çakmak ve ateş yakmayınız, elektrikli cihazlarınızı çalıştırmayınız, çalışır durumda olanları kapatmayınız, elektrik düğmelerini ve kapı zillerini kullanmayınız, esansör ve benzeri cihazları çalıştırmayınız, apartman yöneticisine haber veriniz.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: