Son dönemde sıkça gündeme taşınan ‘mobbing’ (sosyal ve psikolojik baskı) uygulayan işveren veya işveren vekili sıfatını taşıyan çalışanlara ceza geliyor.
Mobbingin son yıllarda yargıya sıkça taşındığının altını çizen Avukat Dr. Serdar Tahtakıran, Türk İş Kanunu’nda mobbing ile ilgili bir madde bulunmamasına rağmen kanunun 24., 25. ve 77. maddelerinin içeriklerinin mobbing kapsamında değerlendirildiğini belirtti.
Av. Dr. Serdar Tahtakıran, mobbing uygulayan işveren veya işveren vekili sıfatıyla çalışanların cezai müeyyideler ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu. Tahtakıran, temmuz ayında yürürlüğe girecek Yeni Borçlar Kanunu’nda mobbing ile ilgili düzenlemelerin gerçekleştirildiğini söyledi. Mobbing uygulamalarının son on yılda artması nedeniyle bir çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de mobbing ile ilgili koruyucu önlemler alınmaya çalışıldığını anlatan Av. Tahtakıran, “Bazı ülkelerde mobbing uygulayan işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi yönünde düzenlemeler yapılırken, bazı ülkeler ise mobbing mağduruna erken emeklilik hakkı tanıyor. Bazı ülkelerde de sendikalar mobbing önleyici tedbirleri iş sözleşmelerine ekliyor.” dedi.
Mobbingi; işyerinde, işverene bağlı çalışan kişiye, işveren veya diğer çalışanlar tarafından sosyal ve psikolojik baskı olarak tanımlayan Av. Dr. Serdar Tahtakıran, şöyle devam etti: “Mobbing, sistemli ve artarak uygulanan, mağduru yıldırmaya yönelik, devamlılık arzeden, tekrarlanan, eşitsiz güç ilişkisine dayanan davranışlar bütünüdür.”
4 bin 857 sayılı İş Kamunu'nda mobbingi düzenleyen açık bir hüküm olmadığını kaydeden Tahtakıran, “Bu konuda bir yasa değişikliği tasarısı bulunmakta. Ancak henüz yasalaşmadı. İş kanunumuzda her ne kadar mobbingi açıkça yasaklayan bir hüküm bulunmasa da İş Kanunu'nun 24. ve 25. maddelerde cinsel taciz fiilinin haklı fesih sebebi sayılması ve 77. maddede işverenin çalışanların sağlık ve güvenliklerini koruma yükümlülüğü kapsamında değerlendirilerek bazı yargı kararları verilmekte” şeklinde konuştu.
İşverenin iş yerinde iş sağlığı ve güvenliğini sağlamak zorunda olduğunu anlatan Tahtakıran, “1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek Türk Borçlar Kanunu'nun 417. maddesinde mobbing daha açık olarak düzenlendi. İşverenin iş sağlığı ve güvenliğini sağlama yükümlülüğünü de düzenleyen ‘İşçinin kişiliğinin korunması’ başlıklı bu maddeye göre; işveren, işçinin kişiliğini korumak, saygı göstermek ve iş yerinde dürüstlük ilkelerine uygun bir düzen sağlamakla yükümlüdür.” diye konuştu.
İşverenin bu maddeye aykırı davranması durumunda bu zararı tazmin etmek zorunda kalacağının altını çizen Tahtakıran, yeni Borçlar Kanunu’nun işverene iş güvenliğinin yanı sıra, psikolojik tacizden de koruma yükümlüğü getirildiğini söyledi.
“YARGITAY MANEVİ TAZMİNATA HÜKMETTİ”
Yargıtay’ın mobbingi açıkça kabul ederek uygulayan işveren aleyhine 1000 ile 5000 TL arasında manevi tazminata hükmedildiğini söyleyen Serdar Tahtakıran, “Bu kararların bir tanesinde sebepsiz gerginlik çıkartan, duygusal baskı uygulayan, işçiden defalarca yazılı savunma isteyen ve üç kez kınama cezası verip işçinin psikolojisini bozan işverenin aleyhine manevi tazminata hükmedilmiş ve verilen kınama cezalarının haksız olduğuna hükmedilmiştir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz