Mobilya sektörü rotayı Orta Asya ve Afrika’ya çevirdi

Türkiye’nin önde gelen mobilya firmaları, Çin Uluslararası Mobilya Fuarı (CIFF 2012)’nda yerini aldı. Fuarda büyük...

Türkiye’nin önde gelen mobilya firmaları, Çin Uluslararası Mobilya Fuarı (CIFF 2012)’nda yerini aldı. Fuarda büyük ilgi gören firmalar, gelecek senelerde Orta Asya ve Afrika ülkelerine ağırlık vermeyi temel alıyor.

Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde, İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Genel Sekreterliği ile İstanbul Ağaç Mamülleri ve Orman ürünleri İhracatçılar Birliği’nin katkı sunduğu fuara Türkiye’den 11 marka katıldı. Fuarda büyük ilgi gören firmalar, yeni rotayı da belirledi. FSC belgesi şartından dolayı ABD’yi kaybeden, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde de sorunlarla karşılaşan mobilya sektörü, gelecek senelerde Orta Asya ve Afrika ülkelerine odaklanacak.

Reklam
Reklam

Çin Uluslar arası Mobilya Fuarı, katılımcı firmaları memnun etti. Organizasyonu değerlendiren İstanbul Ağaç, Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdullah Tever, aralarında İngiltere, İtalya, kanada, Amerika ve Çin’in de bulunduğu bütün dünya ülkelerinin Çin’de markalarını görücüye çıkardığını belirtti. Fuarda yeni tasarımları inceleme imkânı bulduklarını aktaran Tever, “Öyle tasarımlar gördük ki; Türkiye’de 15 bin dolara satabileceğiniz bir ürünü 3 bin dolara satabiliyorlar. Buradan da anlaşılacağı gibi mobilyayı ucuza mal eden ülkeler her zaman karlı çıkıyor. Fuarda çok ucuza mal edilmiş ürünleri rahatlıkla görebiliyorsunuz.” dedi.

Dünya mobilya ihracatının 136 milyar dolar olduğuna işaret eden Tever, Çin’in 39,5 milyar dolar ihracat ile bu piyasanın yüzde 29’unu elinde bulundurduğunu vurguladı. İkinci sırada 10,3 milyar dolar ihracat ile Almanya, üçüncü sırada ise 10,6 milyar dolar ihracat ile İtalya’nın yer aldığını duyuran Abdullah Tever, Türkiye’nin ise 1,7 milyar dolar ile bu ülkelerin gerisinde kaldığından yakındı. Sektörün 2023 hedefinin 6 milyar dolar olduğunu kaydeden İstanbul Ağaç, Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı, “Şu anda Polonya tek başına 6 milyar dolar ihracat yapıyor. Dünya ihracatı da artmaya devam ediyor. Eğer 2023 hedefimizi yakalarsak dünya pastasından yüzde 2 pay almış olacağız. Bu hedefe varmak için Orta Asya ve Afrika ülkelerinde daha aktif olmalıyız. Yeni rotamız bu ülkeler.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

“ABD VE AVRUPA SORUNLU YENİ PİYASALAR ŞART”

Sektörün 180 ülkeye ihracat yaptığını belirten Abdullah Tever, ABD’ye ve AB ülkelerine ürün satmanın kolay olmadığını savundu. Açığı kapatmak adına yeni müşteriler aradıklarını anlatan Tever, şöyle devam etti:

“Gelinen aşamada Mısır, İran, Suriye ve Libya hala sorunlu. Bu ülkelerin sorunları sektörümüzün istikrarını etkiliyor. Öte yandan dünya mobilyasının yüzde 25’ini Amerika satın alıyor. Ancak FSC belgesi şartından Türkiye Amerika’ya ihracat yapamıyor. Bununla birlikte 2 aydır da gümrüklerde CITES belgesi aranıyor. Bu belge de AB standartları gereği talep ediliyor. Dolayısıyla Avrupa ülkeleri ihracat adına kolay bir piyasa değil. Onun için yeni yerler arayıp bulmamız gerekiyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: