Mobilya sektöründe 'kalifiye eleman' bulunamazken, artan hammadde fiyatları, yüksek girdiler ve Çin malları ciddi bir 'tehdit' olarak öne çıktığı vurgulandı. Çin mobilya ithalatının, toplam ithalattaki payının ise yüzde 2 yılda yüzde 90 seviyesine ulaştığına dikkat çekilirken, yeniden yapılanma sürecindeki Irak ve Ortadoğu ülkelerinin de, sektör için önemli bir fırsat olduğu kaydedildi.
Adana Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan 'Mobilya Sektörü Raporu' kapsamında hazırlanan; 'Mobilya İmalatı ve Satışı Anketi'nin sonuçları açıklandı. Sektörün son durumunun yanı sıra güçlü ve zayıf yönleri ile birlikte fırsat ve tehditlerin değerlendirildiği ankette çarpıcı sonuçlara da yer verildi. Mobilya sektöründe gerek imalat, gerekse de satış yapan işyerlerinin yüzde 92'sinin 10 ve altında eleman çalıştırdığına dikkat çekilen ankette, eleman aranırken aranılan özellikler; satış yapılan işyerlerinde eğitim durumunun üniversite veya lise mezunu olmasını isteyen firmaların oranı yüzde 67 iken, bu rakam imalat yapan işyerlerinde yüzde 19'a gerildiğine dikkat çekildi.
MOBİLYA SEKTÖRÜNDE 'YETİŞMİŞ ELEMAN' BULUNAMIYOR
İmalat sektöründe eleman ararken istenilen eğitim düzeyi, ağılıklı olarak 'meslek lisesi' olduğu vurgulanırken, mobilya imalatçıların yüzde 93'ü, satış yapanların da yüzde 73'ü eleman ararken yetişmiş eleman bulmakta sıkıntı yaşadığına ifade ediliyor. İmalatçıların yüzde 32'isi yetişmiş eleman ararken pazarlama konusunda sıkıntı yaşadığını dile getirirken, satış yapan firmaların yüzde 52'si teknik eleman (montaj-onarım-usta) alanında yetişmiş eleman bulmada sıkıntı yaşadığı yorumu yapılıyor. Satış ve pazarlama konusunda yetişmiş eleman sıkıntısı yaşayanların oranı ise yüzde 46.
İMALAT VE SATIŞ MAĞAZALARINDA YURTİÇİ SATIŞLAR YAPILIYOR
Yapılan satışlar incelendiğinde ise; ağırlıklı olarak imalat ve satış mağazalarında yurtiçi satışlar yapıldığı vurgulanırken, imalatçıların yüzde 78'i, satış mağazalarının da yüzde 85'i yurtiçi satış yaptığı bilgisi verildi. İmalat yapan firmalar teşhir salonlarında satışlarını yaptıkları ürünlerin yüzde 69'unun kendi imalatlarından, yüzde 21'i ise yerli tedarikçilerin ürünlerinden oluştuğu belirtiliyor. Satış mağazalarının ise satışı yaptıkları ürünlerin yüzde 74'ü yerli üreticilerden oluşurken, yüzde 17'si ise fason imalat yolu ile ürün satışları yaptığının altı çiziliyor.
İMALAT YAPAN FİRMALARIN YÜZDE 60'I KENDİ MARKASINI ÜRETİYOR
Markalaşma durumları incelendiğinde; imalat yapan firmaların yüzde 60'ının kendi markaları olduğu kaydediliyor. Markası olan firmaların ise ağırlıklı olarak bir markası olduğu, birden fazla markası olan firmaların oranının da yüzde 39 olduğu belirtildi. Mobilya sektöründe fuarlar önemli bir yer tuttuğu yorumu yapılırken, Adana mobilya sektörünün fuarlar konusunda çok yüksek bir katılımı olmadığına dikkat çekiliyor. İmalatçı firmalarda fuarlara katılan firmaların oranı yüzde 55 olarak öne çıkarken, satış yapan firmalarda bu oran yüzde 48'e geriliyor. Fuarlara katılan firmalar ağırlıklı olarak yurtiçi fuarlara katıldıklarına işaret edilirken, imalat yapan firmalarda yurtdışı fuarlara katılım yüzde 19, satış yapan firmalarda bu oranın yüzde 8 olduğu dile getirildi.
FUARLARA KATILAN FİRMALAR KARLI ÇIKTI
Buna göre imalat yapan firmaların fuarlara katılımı sonrası yüzde 48'inin yurt içi bağlantılarında artış olduğu, yüzde 34'ünün ürün çeşitliliğinin arttığı, yüzde 11'inin de yurtdışı pazarlara açıldığı vurgulandı. Fuara katılan firmaların yüzde 6'sı katılmış oldukları fuarlardan herhangi bir fayda sağlayamadığının altı çizildi. Satış yapan firmaların ise yüzde 54'ünde yurt içi bağlantılarında artış olduğu, yüzde 33'ünün ürün çeşitliliğinin arttığı ve yüzde 4'ünün de yurt dışı pazarlara açıldığı, geriye kalan yüzde 8'inin de herhangi bir fayda sağlayamadığı yorumu yapıldı.
'HAKSIZ REKABET' VE TALEP YETERSİZLİĞİ CAN SIKIYOR
Anketin değerlendirme bölümünde sektörün sorunları da ele alınıyor. Mobilya satışı yapan firmaların en önemli sorunu yüzde 19 ile haksız rekabet oluştururken, bunu yüzde 17 ile iç talep yetersizliği, yüzde 16 ile kalifiye eleman sıkıntısı takip ediyor. Bunun yanında satış aşamasındaki sorunların yüzde 80'inin de haksız rekabet, iç talep yetersizliği, kalifiye eleman bulunamaması, markalaşma sorunu, finansman sorunu ve pazarlama eksikliği oluşturuyor. İmalat yapan firmalarda ise en önemli sorununu yüzde 18 ile kalifiye eleman sıkıntısı öne çıkarken, bunu yüzde 12 ile pazarlama ve iç talep yetersizliği takip ediyor. Diğer yandan mobilya imalatı sonrası ürünün satışı sırasında da çeşitli maliyetler oluştuğuna dikkat çekiliyor.
FİRMALAR KENDİ İMKANLARIYLA 'LOJİSTİK' HİZMETİNİ KARŞILIYOR
Bunların başında ise satış sonrası hizmet maliyeti ve ıskartaya ayrılan (hatalı-hasarlı) ürünlerin maliyeti geliyor. Buna göre; firmaların yüzde 71'inin satış sonrası hizmetlerin maliyetlerinin firmanın yıllık giderleri içerisindeki oranı yüzde 10 olarak öne çıkıyor. Yine firmaların yüzde 85'i de ıskartaya ayrılan ürünlerin maliyetlerinin firmanın yıllık giderleri içerisindeki oranı da yüzde 10'u geçmiyor. Bunun yanında mobilya sektöründe satış sonrası hizmetler arasında lojistik önemli bir konumda yer alıyor. Firmaların yüzde 90'ı kendi imkanları ile lojistik hizmetlerini karşılarken, söz konusu hizmetin gerçekleşmesi sırasında çeşitli hasarlar oluşabiliyor. Ankete katılan firmaların yüzde 63'ü lojistik sırasında çeşitli hasarlara maruz kaldığını dile getiriyor.
ELEMAN KAYNAKLI HASARA UĞRAYAN FİRMALARIN ORANI YÜZDE 76
Bu harsların temel nedeni de elemandan kaynaklı hasarlardan oluşturuyor. Eleman kaynaklı hasara uğrayan firmaların oranı yüzde 76 olarak öne çıkıyor. Bunun yanında apartmanlardaki merdivenlerin darlığı ve ürünün ambalajından kaynaklı hatalarda lojistik hasarlarına neden oluyor. Ayrıca mobilya satışında KDV oranın yüzde 18 olduğu halde imalat sırasında tedarik edilen kumaşın yüzde 8 KDV ile alınıp, mobilya imalatında kullanıldıktan sonra yüzde 18 KDV oranı eklenmesi de maliyetler açısından önemli etkenlerden biri olarak göze çarpıyor. Özellikle kumaşın mobilyadaki maliyetler açısından ağırlığı göz önüne alındığında maliyetler açısından önemli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.
'KALİFİYE ELEMAN' BULUNAMAMASI EN ÖNEMLİ SORUN
Anket çalışmasında sektörün güçlü ve zayıf yanları ile fırsat ve tehditleri de ortaya konuluyor. Buna göre satış yapan işletmeler için sektörün güçlü yanları; ürün çeşidinin fazla olması, kaliteli ve yüksek iş gücü olarak öne çıkıyor. Sektörün zayıf yanları da her ne kadar kaliteli iş gücü sektörün güçlü yanları olsa da yeterli sayıda kalifiye eleman bulunamaması sektörün en önemli sorunu olduğu vurgulanıyor. Bunu markalaşamama, hammadde fiyatlarında sürekli artış olması, finans ve pazarlama sorunu takip ediyor. Sektörün fırsatları olarak; kaliteli işgünün yanında ucuz işçilik bölge açısından önemli bir fırsat olarak görülüyor. Bölgenin stratejik konumunun da sektör açısından diğer bir fırsat olduğu yorumu yapılıyor.
ORTADOĞU ÜLKELERİ MOBİLYA İHRACATINDA ÖNEMLİ BİR PARTNER
Özellikle yeniden yapılanma içinde olan Irak, bunu yanında Ortadoğu ülkelerine yakın olma durumunun, sektörün stratejik konumu açısından önemli fırsat olduğu belirtilirken, Ortadoğu ülkelerinin mobilya ihracatında en önemli partner konumunda olduğu kaydediliyor. Sektörün tehditleri ise; hammadde fiyatları, yüksek girdiler, Çin malı ürünler öne çıkan tehditler olarak görülüyor. Çin mobilya ithalatın toplam mobilya ithalatındaki payı son iki yılda yüzde 90 düzeyinde olduğu göz önüne alındığında; sektörün tehditleri arasında gösteriliyor. İmalat yapan işletmeler için sektörün güçlü yanları olarak; ürün çeşidinin fazla olması, kaliteli ve yüksek iş gücü ile hammadde pazarına yakın olunması olduğu ifade ediliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz