Mobilya sektöründeki gelişmeler masaya yatırıldı

Mobilya sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmelerin büyük boyutlara ulaştığı belirtilirken, bu sektördeki işletmelerde ISO 9001...

Mobilya sektöründe son yıllarda yaşanan gelişmelerin büyük boyutlara ulaştığı belirtilirken, bu sektördeki işletmelerde ISO 9001 belgesi sahibi olmanın, ürünün daha kaliteli olduğunu göstermesinin ötesinde, o işletmeden hep aynı kalitede ürün çıkacağını göstereceği de belirtildi.
TÜVRheinland Group ve Adana Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen toplantıda, Türkiye ve dünyadaki mobilya sektöründeki gelişmeler ve İnegöl’de faaliyete giren dünyanın dokuzuncu, Türkiye’nin ise ilk ve tek mobilya laboratuvarının tanıtımı gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan ATO Başkan Vekili Atilla Menevşe, Adana Ticaret Odasının sektörlerin gelişmelerine yönelik olarak; en yeni ve gelişmiş teknolojik bilgilerle donatılmalarının yanında, bölgenin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynaklarının yetiştirilmesine dönük etkinlikler gerçekleştirmeye önem verdiğini kaydetti.
Mobilyacılık sektörü açısından önemli bir kuruluş olan TÜVRheinland Group’un, İnegöl Mobilya Test Laboratuvarını hizmete açtığını anlatan Menevşe sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere 18. yüzyılda sanayileşmenin başladığı Adana, tekstil başta olmak üzere gıda, makine, kimya, mobilya sektörlerinde Türkiye’nin lokomotifi olmuştur. Tarihi geleneğinden kopmayarak, Ülkemiz ihracatında da önemli pay sahibi olan Adana, Ekonomi Bakanlığınca yayınlanan ‘İl İl Dış Ticaret Potansiyeli’ raporunda ürün çeşitliliği ve nitelikli sıçrama kabiliyeti ile halen Türkiye’nin dış ticaretinde 5. sırada yer almaktadır. 2011 yılında yüzde 23.7 artış kaydederek 1 milyar 700 milyon ABD doları olarak gerçekleşen ihracat ile dünyanın 188 ülkesine ürün satan Adana, mobilya sektöründe de büyük gelecek vaat etmektedir. Ekonomik gelişme ve kalkınmanın en önemli göstergelerinden biri bireysel tüketim ürünleri ile mobilya ve dekorasyon ürünlerine yapılan harcamalardır. Ülke ekonomisindeki pozitif gelişmeye paralel olarak mobilya sektörü de ülkemizde ve gelişen dünya ekonomilerinde düzenli olarak gelişmekte ve büyümektedir. Bu toplantının düzenlenmesindeki amacımız da, bu yöndeki olumlu gelişmelere katkıda bulunma niteliğindedir. Adana imalatçıları olarak imalatlarımızı bu laboratuvardan geçirmek suretiyle kalitemizi test ettirmiş olacağız. Dünyaya açılırken ve sertifikalı ürünlerimizi pazarlarken bu durum elimizde önemli bir koz olarak bizlere avantaj sağlayacaktır.”
Mobilyacılar Sitesi Başkanı Adnan Turgut ise konuşmasında Adana’nın özellikle klasik mobilya üretiminde Türkiye’nin önde gelen kentleri arasında yer aldığını söyledi. Sitede 392 iş yerinin bulunduğunu ve bu iş yerlerinde yaklaşık 3 bine yakın kişinin istihdam edildiğini belirten Turgut, sektörün kent ekonomisi ile istihdamına önemli katkılar sağladığını söyledi. Adana’da üretilen ürünlerin özellikle Ortadoğu ülkelerine ihraç edildiğini kaydeden Turgut, sektörün dünyaya açılmasında kalite çalışmalarının önemine değinerek bu toplantının mobilya sektörünün gelişimine önemli katkılarda bulunacağına inandığını ifade etti.
Sertifikasyon ve akreditasyon konusunda sunum yapan TÜVRheinland Adana Bölge Müdürü Mehmet Altıok ise Türkiye’de Mobilya Test Laboratuvarının faaliyete geçmiş olmasının heyecan verici olduğunu ve mobilya sektörünün ufkunu açacağına işaret etti. Altıok, “ISO 9001, fabrikanızın çalışması gereken sistemi anlatıyor. Eğer fabrikada bir yönetim varsa ve o yönetimin belli bir kalite standardında olması gerekiyorsa; ISO 9001 olmazsa olmaz bir standarttır. Mobilya sektöründe ISO 9001 belgeli çok sayıda firma var. ISO 9001 Belgesi ürünün daha kaliteli, daha iyi olduğunu göstermez. O fabrikadan o ürünün hep aynı kalitede çıkacağının da güvencesidir.” dedi.
TÜVRheinland İnegöl Mobilya Test Laboratuvarı Direktörü Adem Durmaz da, yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgi verdi. TÜVRheinland’ın ürün güvenliğinin geliştirilebilmesine yönelik olarak Almanya’da 1872 yılında Teknik Eğitim Derneği olarak kurulduğunu, 2003 yılından bu yana ise Türkiye’de faaliyet gösterdiğini kaydeden Durmaz, halen 62 ülkede 17 bin personel ve 500’ün üzerinde laboratuvarları bulunduğunu kaydetti.
Türkiye’de şimdiye kadar 10 milyon Euro tutarında bir yatırım yaptıklarını belirten Durmaz, 2011 yılında dünya cirolarının 1.8 milyar Euro olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz