MODEF EXPO 2012 Fuarı Kapılarını Açtı

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin mobilya ihracatının yüzde 13'lük artışla, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı Ahmet Güleç, Türkiye'nin mobilya ihracatının yüzde 13'lük artışla, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1 milyar 79 milyon dolara çıktığını söyledi.

Güleç, İnegöl Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen "MODEF EXPO 2012 Fuarı"nın açılışında, Türk mobilyasının gelişim yolunun ihracattan geçtiğini bildirdi.

Türk firmalarının dış piyasalara daha fazla önem vermesi gerektiğine, dünyada 110 milyar dolar civarında uluslararası ihracatın olduğuna işaret eden Güleç, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Biz bunun 1.7 milyar dolarını oluşturuyoruz. Ama çok hızlı gelişen bir ihracat yapımız var. Şu anda mobilya ihracatımız yüzde 13 artmış, 1 milyar 39 milyon dolardan, 1 milyar 79 milyon dolara çıkmıştır. 8 aylık ithalatımız da yüzde 12 azalmış, 595 milyon dolardan 523 milyon dolara inmiştir. Bu anlamda mobilya sektörümüz, dış ticaret açığımızın kapanması açısından örnek bir sektör olduğunu tekrar kanıtlamıştır."

Güleç, 2023 yılı hedeflerine göre, o yıla gelindiğinde mobilya ihracat rakamının 6 milyar dolarlar seviyesinde olması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Mobilyacılarımız, '10 milyar dolar ihracat nasıl yaparız-' noktasına hedeflenmiş vaziyette. 10 milyar dolar seviyesine gelmemiz ihracatta dünya 5'incisi olmamız demek. Mobilya anlamında biz dünyada ilk 20 ülke arasında yer almıyoruz. Pastadaki en büyük payı 38 milyar dolarla Çin, arkasında 10 milyar dolarla İtalya, 9.5 milyar dolarla Almanya ve Polonya alıyor. Yıl sonunda ihracatımızın 2 milyar dolar civarına çıkacağını düşünüyoruz. 5 yıl içinde mobilya sektöründe dünyada 7'nci sıraya gelme ihtimalimiz var. Ondan sonraki 5 yılda, Cumhuriyetimizin 100. yılında, 10 milyar dolarlık rakamla dünya 5'incisi olmamamız konusunda hiçbir neden yok."

Reklam
Reklam

Mobilyanın yükte ağır, pahada hafif bir meta olduğunu dile getiren Güleç, şunları kaydetti:

"İhracattaki bu hedeflerimize karşılık sektörümüzün yaşadığı bazı sorunların da çözülmesi gerekiyor. Bunların başındaki en önemli konu navlun bedellerinin yüksek oluşu. Devletimizin mobilya ihracatı için navlun desteği oluşturması gerekiyor. Ekonomi Bakanlığı'nın bunun için çalışmalar ürettiğini yakından takip ediyor ve destekliyoruz. İmalatta nitelikli işçi sorunu var. Eğer insanlarımızı meslek sahibi yapamazsak, daha fazla ihracat yapma imkanımız olamaz. İnegöllü mobilyacı, Türkiye'de mobilyanın tasarım konusunda fikir lideridir. Tasarımın fikir lideri olmak her zaman yenilikçi olmayı gerektiriyor. Bu konuda devletimizin katkı sağlaması gerektiğine inanıyorum."

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş da 2004 yılında 20 milyon dolar civarında mobilya ihraç eden İnegöl'ün, 2011 yılında 180 milyon dolarlık ihracat rakamını yakaladığını söyledi.

Aktaş, ilçenin hemen her göstergede tarihi rekorların altına imza atmaya devam ettiğini belirterek, "Bundan dolayıdır ki İnegöl'ümüzün itibarı, gücü ve ağırlığı ulusal ölçekte hızla artmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bursa Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal'ın da açılışına katıldığı fuar, 14 Ekim'e kadar açık kalacak.

Muhabir: Şaban Kılıçcı / Mehmet Bayer / Haluk Yüksel

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz