Modemde bulunan WPS tuşu ne işe yarar? WPS ile güvenilir ağa erişim nasıl sağlanır?

İnternet bağımlılarının merak ettiği sorulardan biri WPS nedir sorusudur. Evde veya iş yerinde ortak internet bağlantısı kullanımlarında güvenle internette gezinmek için kullanılan WI-FI Protected Setup yani WPS ayarı hakkında bilmeniz gerekenler yazımızda sizlerle!

WPS ayarları korumalı kablosuz kurulum anlamına gelir. Kablosuz bir bağlantı üzerinden cihazlarla bağlantı gerçekleştiğinde güvenilir bir ağ paylaşımı sunulur. Bu işlem modem veya router yani modem dağıtıcı paneli üzerinden yapılır. Modem üzerinde bulunan tuş yardımıyla korumalı kablosuz kurulumu kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Peki WPS tuşu nedir? Nasıl kullanılır? İşte güvenliğiniz için kablosuz ağ kullanımında etkin rolü olan WPS hakkında merak ettikleriniz.

WPS Nedir?

Birçok kişi artık günümüzde kablosuz ağ paylaştırıcıları üzerinden cihazlarında özgürce internet kullanmayı tercih eder. İnternet hayatlara girdiği ilk zamanlarda ethernet kablosuyla cihazlara internet özelliği sunulsa da günümüzde farklı yollar kullanılır. Fakat artık kablolu internet kullanımı neredeyse çok az kişinin tercih ettiği bir ağ paylaşım yöntemidir.

Reklam
Reklam

Kablolu internet işin içine girince farklı güvenlik modülleri de merak konusu olur. Bu nedenle modem veya router üzerinde bulunan WPS tuşu güvenli ağ erişimi sağlamak isteyenler tarafından merak edilir. Tam ismi ‘’WI-FI Protected Setup’’ olan WPS tuşu, kablosuz ağınızın güvenilir bir şekilde kullanılmasına ve cihazların da İnternet fonksiyonu kazanmasına yardımcı olur. Bu sayede dilediğiniz İnternet sitesini ziyarete edebilir, kartlarınızı veya kişisel bilgilerinizi İnternet tarayıcılarında emniyetli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz.

Modemde Bulunan WPS Tuşu Ne İşe Yarar?

Daha önce güvenilir bir ağ paylaşımı sağlama konusunda bilgi sahibi olmayabilirsiniz. Fakat internette özgürce gezerken özellikle alışveriş sırasında her defasında kart bilgilerinizi veya kişisel bilgilerinizi girmek büyük zahmet yaratabilir. Bu durumdan sıkılanların aklına gelen sorulardan biri modemlerdeki WPS nedir sorusudur. WPS’nin korumalı kablosuz kurulum olduğu bilindiği için modem üzerinde bulunan WPS tuşu ilginizi çekmiş olabilir.

Reklam
Reklam

WPS güvenilirliği sayesinde akıllı telefon, tablet, bilgisayar veya akıllı TV’lerde hassas bir WI-FI erişimi sağlayabilirsiniz. Bu güvenilir yöntemi dilediğiniz sitede kişisel bilgilerinizi tek tuşla kaydetmek ve daha sonra ihtiyacınız olduğunda zaman kaybetmemek için tercih edebilirsiniz. WPS güvenirliği olan bir modem üzerinden bağlantı gerçekleştirmek ve bilgilerinize erişmek isteyen yazılımlar modeme yalnızca şifreyle bağlanamaz.

Güvenilir Ağa Erişim WPS ile Nasıl Sağlanır?

WPS aktif olduğu zaman modem üzerinden kablosuz internete şifreyle bağlantı gerçekleşmez. Kablosuz ağa bağlanmanın farklı yöntemleri bulunur. Bu yöntemlerin en başında PIN ile kablosuz ağa bağlantı gelir. PIN, 8 haneden oluşur. WPS desteği sunan modem veya router cihazının arkasında bulunan şifre PIN’i oluşturur.

Herhangi bir cihazla Kablosuz ağa bağlanmak istiyorsanız 8 haneli PIN rakamını girmeniz gerekir. Aksi takdirde kablosuz ağ bağlantısı gerçekleşmez. PIN haricinde WPS desteği sunan bir modemden kablosuz İnternet bağlantısı gerçekleştirmek için WPS tuşuna basılması gerekir. Bu tuş her modemde mevcut olmayabilir. Yeni nesil modemlerde ve router cihazlarında WPS tuşuna rastlamanız mümkündür. WPS tuşuna bastıktan sonra kablosuz İnterneti bağlamak istediğiniz cihaz kısa süre içinde internete otomatik olarak bağlanır.

Reklam
Reklam

WPS açma ve WPS kapama işlemleri modem üzerinden manuel olarak yapıldığı için kablosuz İnternet deneyimlerinizde herhangi bir güvenlik sorunu yaşamazsınız. Modeminizde WPS bulunmuyorsa yeni bir modem satın alarak güvenilir ağ erişimini cihazlarınızda sağlayabilirsiniz.

WPS Kapatmak Gerekli Midir?

WPS tuşu açık kaldığı zaman modemlerin kapsama alanına giren farklı cihazlar da otomatik olarak bağlantı gerçekleştirebilir. Bu sebeple WPS tuşunu kapatmanız gerekebilir. Cihazlarınızda ilk kez İnternet kullanacaksınız WPS tuşunu açabilir, bağlantınızı güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilir ve ardından WPS tuşunu yine manuel olarak kapatabilirsiniz.

WPS kapatma işleminden sonra emin olmak için farklı bir cihazda deneme yapabilirsiniz. Kablosuz ağı seçip bağlanmak istediğinizde karşınıza WPS anahtarı olan PIN çıkıyorsa WPS’yi kapatmış sayılırsınız.

Güvenilir İnternet Ağı Sağlamadığınız Zaman Neler Yaşanabilir?

Evde veya iş yerinde aynı anda birçok kişinin kullanımına açık kablosuz İnternet deneyimlerinizde güvenlik ayarlarını wps butonu üzerinden yapmazsınız şu sonuçlarla karşılaşabilirsiniz:

Reklam
Reklam
  • HTTP ağı üzerinden farklı kişiler bilgisayarınızı yönlendirebilir, bilgisayar üzerinden yapacağınız tüm işlemler karşı tarafın erişimine kolayca açılabilir.
  • Tüm internet trafiği ağa bağlanan kişiler tarafından gözlemlenebilir.
  • Bazı yasa dışı işler için kullanılacak içerik indirme ve bunun gibi komutlar sizin bilgisayarınız tarafından gerçekleşebilir.
  • Ağ üzerinden kaç cihaza bağlanıyorsanız tüm cihazlarınıza ulaşılabilir.
  • Uygulama veya tarayıcılarda bulunan kişisel bilgilerinize erişmek kolay hale gelir.
  • Yönlendirici ayarlarınıza erişilebilir ve bunlar hakkında değişiklikler yapılabilir.
  • Kablosuz ağ ile bağlandığınız tüm cihazlarınızdan gönderilere erişilebilir veya gönderi verileri kontrol altına alınabilir.

Wps Güvenlik Açığı Var Mıdır? Güvenlik Açığı Nedir?

WPS tuşunu aktif hale getirdiğinizde dışarıdan kablosuz ağa bağlanmak daha kolay hale gelebilir. Bazı WPS’ler modem türüne göre 6 veya 8 haneli olarak kodlanır. Çoğu modemde bu kod 8 rakamlı oluşturulur. WPS kodlarını keşfetmek veya bunları kırmaya çalışmak son derece zor bir işlemdir. Kod 3 kere yanlış girilirse modem 60 saniye kadar kendini bekletir.

Reklam
Reklam

WPS bağlantısında güvenlik açığı WPS açıkken mümkün olabilir. Bunun için WPS tuşunun kapatılması önerilir. Bu açığı kapatmak için bazı yazılım güncellemeleri yapabileceğiniz gibi en kesin sonuç WPS’yi kapatmaktan geçer.

Anahtar Kelimeler: