Modern toplum hastalığı: İşkoliklik

TRABZON (İHA) - Sürekli işini düşünmenin, işine büyük zaman ayırmanın ve kendisinden beklenenden daha fazla çalışmanın modern toplum hastalıklarından bir tanesi olan işkolikliğin belirtisi olduğu bildirildi.

Uzmanlar, bu hastalığın işine bağlı olmak ya da işini başarıyla bitirebilmek için gerektiğinde çok çalışmakla hiçbir ilgisi olmadığını kaydetti. 'İşkolik' olarak tanımlanan kişiliğin, işinden başka bir şey düşünmeyen, kendisini ve hayatını işi üzerinden tanımlayan ve kendisini her zaman çalışmak zorunda hisseden bir kişilik olarak karşılarına çıktığını ifade eden uzmanlar, "Bu kişiler, fiziki olarak çalışmıyor oldukları zamanlarda dahi sürekli işleriyle meşgul oldukları için ailelerini, sosyal çevrelerini ve tabi en önemlisi kendilerini ihmal ediyorlar. İşkolikler, uyumayı, eğlenmeyi, oyun oynamayı, seyahat etmeyi, kısaca her türden dinlendirici iş dışı faaliyeti zaman kaybettirici, gereksiz ve lüks saydıkları için, yoğun iş temposu, kişinin mutlaka fiziksel ve psikolojik zarar görmesine yol açıyor. Çünkü işkolik, işini hayatının odak noktasına yerleştirdiği için üzerinde sürekli stres ve başarı baskısı hissediyor, bu da kişiyi sürekli alarm halinde olma durumuna sürüklüyor" dediler.

Reklam
Reklam

Sürekli alarm halinin kişide fiziksel ve ruhsal zararlara yolaçtığını belirten uzmanlar, migren, depresyon, sırt ağrıları ve kalp krizi ihtimalinin işkoliklerde en çok görülen rahatsızlıkların başında geldiğini bildirdi.

İŞKOLİKLİKTEN KURTULMAK İÇİN TAVSİYELER Uzmanlar, işkolikliğin yol açtığı bu zararlardan uzak durmak, kişinin ailesini ve sağlığını ihmal etmemek ve yaşam kalitesini düşürmemek için şu tavsiyelerde bulundu:

"- İçinde bulunduğunuz durumu kendinize itiraf etmekten ve gerekiyorsa profesyonel psikolojik yardım almaktan çekinmeyin.
- Sürekli stres ve başarı baskısının, önünde sonunda fiziksel sorunlar ortaya çıkaracağını unutmayın. 'Nasılsa yoğun tempoda çalışmaya alışığım' diyerek kendinizi kandırmayın.
- Hayatınızdaki bütün olguları, kazanıp ya da kaybedeceğiniz iki ihtimalli bir oyun olarak görmeyin.
- Çevrenizdeki iş dışındaki ilginç şeyleri keşfetmeye çalışın; hobiler edinin.
- Sürekli içinde bulunduğunuz ortamları değiştirmeye çalışın, yıllık izin kullanın, şehir dışına çıkın.
- Günde en az 7-8 saat uyuyun.
- İş yaşamınızın özel yaşamınızın önüne geçmesine izin vermeyin, sizi sevenlere daha fazla zaman ayırın.
- Hayatınızdaki en önemli yeri işiniz teşkil ettiği müddetçe işinizdeki başarılardan duyacağınız tatmin de azalacaktır. O yüzden hayattan ve aralarında işinizin de olduğu her şeyden zevk almaya bakın."

Reklam
Reklam