Modern Yaşama Ayak Uyduran 120 Yıllık Zanaat

Diyarbakır’da uzun yıllardır ustaların alın teri dökerek zanaatlarını icra ettiği tarihi marangozcular çarşısına ilgi artıyor.Tarihi...

Diyarbakır’da uzun yıllardır ustaların alın teri dökerek zanaatlarını icra ettiği tarihi marangozcular çarşısına ilgi artıyor.

Tarihi marangozcular çarşısında zamana direnerek zanaatlarını icra etmeye devam eden ustalar tahta beşikten tabuta, takunyadan rahleye birçok el yapımı ürünü bu çarşıda üreterek satışa sunuyor. Tarihi çarşıda yapılan ve yöreye ait bir değer olarak satışa sunulan ahşap sedir, kürsü, takunya, rahle, taburelere ilgi artıyor. Marangozcular çarşısında 10 yıldır ahşap sedir ustalığı yapan Veysi Gülcanoğlu, son zamanlarda ahşap sedirlere yoğun ilgi olduğunu söyledi. Sadece Diyarbakır’da değil bölgede de ahşap sedire ilginin arttığını vurgulayan Gülcanoğlu çay bahçeleri, kahvehaneler ve tarihi mekanlarda ahşap sedirler ve kürsülerin tercih edildiğini belirtti. Ahşap sedirlerin ham maddesinin sarıçam olduğunu ifade eden Gülcanoğlu, sarıçamdan elde edilen kerestelerin makineden geçirildikten sonra toparlanıp sedir haline getirildiğini son işlem olarak da zımparalandığını, boyasının yapılarak satışa hazır hale getirildiğini anlattı.

Reklam
Reklam

Sadece Diyarbakır’da değil bölgede de ahşap sedire talep olduğunu dile getiren Gülcanoğlu, sedirleri sipariş usulü yapıp sattıklarını söyledi. Gülcanoğlu, “Seri olarak üretip talep edilen yerlere gönderiyoruz. Sipariş üzerine yapıp satıyoruz. Bu ahşap sedirler tabureler bizim dedelerimizden kalam mirasımız ve bu yüzden Diyarbakır’da çok tercih ediliyor. Bu meslek bizim aile mesleğimiz” diye konuştu.

Çarşı esnafı her şeye rağmen 120 yıllık geleneği, baba, dede mesleğini sürdürmekte kararlı olduklarını ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: