Moldova Başbakanı'nın "sahte diploma" istifası

Moldova Başbakanı Çiril Gaburici lise ve üniversite diplomasında sahtecilik yaptığı iddiaları hakkında soruşturma açılması üzerine istifa etti.

Moldova Başbakanı Çiril Gaburici lise ve üniversite diplomasında sahtecilik yaptığı iddiaları hakkında soruşturma açılması üzerine istifa etti.

Gaburici istifasını açıklamasından önce üç bankadaki bir milyar doların kaybolması nedeniyle başsavcı ve üst düzey banka yetkililerine istifa çağrısında bulunmuştu.

Geçen Şubat'ta başbakanlık görevine başlayan Gaburici istifa açıklamasında "Benim diplomalarımla ilgili sorun gündemden kalkacak2 dedi.

Eski Sovyet cumhuriyeti Moldova geçen yıl AB'yle kapsamlı işbirliği anlaşmaları imzalayarak Rusya'yı kızdırmıştı.

Reklam
Reklam

Ukrayna'yla sınırı bulunan Moldova Avrupa'nın en yoksul ülkelerinden biri ve ülke siyasi istikrarsızlıklarla çalkalanıyor.

Banka skandalının ortaya çıkmasından sonra geçen ay başkent Kişinev'de öfkeli protesto eylemleri düzenlenmişti.

Gaburici iki AB yanlısı partinin oluşturduğu azınlık hükümetine başkanlık ediyordu.

Başbakan Gaburici "Hükümetin yolsuzlukla mücadeleye, tüm kurumların siyasetten arındırılmasına, mali sektörün ve bankacılığın güvenliğinin sağlanmasına odaklanmasını istiyorum." dedi.

Savcılar Gaburici'nin iki diplomasındaki imzalar ve damganın sahte olduğundan şüphelendiklerini açıklamıştı.

Unibank, Banca Sociala ve Economii bankalarındaki bir milyar doların kaybolmasından sonra İsrail doğumlu işadamı İlan Shor ev hapsine alınmıştı.