'Montrö Sözleşmesi Ve Kanal İstanbul’ Raporu Hazırlandı

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 'Montreux Boğazlar Konferansı Tutanaklarından Tarihe Düşen Notlar ve Kanal İstanbul'...

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM), 'Montreux Boğazlar Konferansı Tutanaklarından Tarihe Düşen Notlar ve Kanal İstanbul' raporunu yayınladı.

Dr. Jale Nur Ece’nin hazırladığı söz konusu raporda; jeopolitik olarak zengin karbon yataklarına sahip, Karadeniz’e kıyıdaş ülkelerin denize çıkması için en uygun yol güzergahı olan ve 'Doğu-Batı ve Kuzey-Güney Enerji Koridoru’nun tam merkezinde yer alan Karadeniz’in jeopolitik önemi, Türk boğazlarının tarihçesi, Türk boğazlarında seyir ve sefer serbestisini düzenleyen yürürlükteki hukuk rejimi olan Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Montrö Konferansı Tutanakları, Türk Boğazları’na ilişkin düzenlemeler ve Uluslararası Denizcilik Örgütü’ndeki (IMO) Türk Boğazları Tartışmaları incelenmiş ve Kanal İstanbul projesi Montrö Sözleşmesi açısından değerlendirildi.

Reklam
Reklam

“TÜRK BOĞAZLARININ DEĞERİ ARTTIKÇA KAZA RİSKİ DE ARTACAK”

Türk boğazlarından geçen gemilerin sayısı, tonajı ve tehlikeli yük miktarında artış ve Hazar petrollerinin dünya pazarlarına taşınmasındaki artışların Türk boğazlarında seyir, can, mal emniyeti ve çevre güvenliğini tehdit ettiği vurgulanan raporda; Hazar Bölgesi petrollerinin ve doğalgazının Avrupa ve dünya pazarlarına Türk boğazları üzerinden taşınmasının boğazların daha fazla enerji köprüsü haline gelmesine neden olacağı ve bunun da Türk boğazlarının ekonomik ve stratejik önemini daha da artırmakla birlikte trafiğini ve dolayısıyla kaza riskini artıracağı, çevre güvenliğini tehdit edeceği sonucu vurgulandı.

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ VE KANAL İSTANBUL

ORSAM araştırmasında; Türkiye, Karadeniz ve bölge ülkelerinin güvenliği ile sürdürülebilir güvenli deniz ticareti için Türk boğazlarına ilişkin yakın tarih analiz edildi ve Montrö tutanakları detaylı incelenerek Montrö Sözleşmesi’nin devamlılığını korumak ve destekleyici yönde yeni stratejiler geliştirmek gerektiği kaydedildi. Türk boğazlarındaki artan gemi, özellikle tanker trafiğini ve gemi beklemelerini azaltmak ve boğazların çevre emniyetini artırmak amacıyla Kanal İstanbul Projesi'nin hayata geçirileceğine değinilen raporda; Kanal İstanbul’un geçiş rejimi ve buna ilişkin yapılacak hukuki düzenlemelerin Montrö Sözleşmesi hükümlerine benzer veya paralel bir düzenleme getirilmesi konusunda değerlendirme yapıldı. Dr. Jale Nur Ece’nin 29 sayfalık hasırladığı 'Montreux Boğazlar Konferansı Tutanaklarından Tarihe Düşen Notlar ve Kanal İstanbul' raporuna ORSAM internet sitesinden ulaşılabiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: