"Montrö'de değişiklik istemiyoruz"

ANKARA (İHA) - ABD Genel Kurmay Başkanı Amiral Michael Mullen, "Montrö'de değişiklik isteme gibi bir planımız yok. Tüm ABD gemileri Montrö şartlarını karşılıyor ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz" dedi.

Genel Kurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Amiral Mullen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi. Amiral Mullen, temasları bitiminde ABD Ankara Büyükelçiliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Orgeneral Başbuğ ile PKK terörüyle mücadele başta olmak üzere askeri işbirliğini ele aldıklarını kaydeden Amiral Mullen, işbirliğe önem verdiğini ve devam etmekte istekli olduğunu belirtti. Mullen, "Montrö'de değişiklik isteme gibi bir planımız yok. Tüm ABD gemileri Montrö şartlarını karşılıyor ve bu çerçevede hareket etmeye devam edeceğiz. Bu giden gemilerin hepsi Gürcistan'a insani yardım amacıyla gitti" dedi.

Reklam
Reklam

'Amaç sadece yardımsa, neden sivil değil askeri gemiler tercih edildi?' şeklindeki bir soruyu Mullen, "Acil durum söz konusuydu ve bu gemiler hazırdı. Amerikan Deniz Kuvvetleri gemileri kullanıldı. Tıpkı diğer ülkeler gibi. Kendi ülkemizde yardım için de bu gemileri kullanıyoruz. Örneğin 2004'te tsunami nedeniyle Endonezya'ya da askeri gemilerle yardım gönderilmişti" şeklinde yanıtladı.

NATO'nun Karadeniz'de yaptığı tatbikatların Rusya'ya gözdağı olup olmadığı yönündeki bir soruya Mullen, "Karadeniz'deki operasyonlar ve tatbikatlar uzun geçmişe dayanıyor. Karadeniz'e kıyısı olan ve NATO üyesi ülkeler katılıyor. Bu çerçevede orada varlığımızı sürdürmeyi planlıyoruz" yanıtını verdi.

"PKK TERÖRÜNE KARŞI MÜCADELEYE DEVAM ETMELİ" "Tabii ki Irak'ı konuştuk. Ancak Türkiye'den spesifik bir talebimiz olmadı" diyen Mullen, sınır ötesi operasyonlar konusunda ise şunları kaydetti:
"Sınır ötesi operasyon Türk hükümetinin alacağı bir karar. ABD'nin de desteği ile geçen yıl gerçekleştirilen operasyonların başarılı olduğunu düşünüyorum. PKK terörüyle mücadele devam etmeli. Desteğimizi sürdüreceğiz. İstihbarat paylaşımı Türkiye'nin isteği doğrultuda devam edecek."

Reklam
Reklam

"Kerkük'ü, Kuzey'deki istikrar ve barışın önemini konuştuk. Orada çözülmesi gereken sorunların, zorlukların farkındayız" diyen Mullen, Irak'ın bütünlüğünü koruyacak bir çözüm gerektiğini savundu.

Mullen, "Gürcistan NATO üyesi olma yolunda. Bu yol uzun sürebilir, ama yine de verilen taahhütler ortadadır. Eğer bir gün Gürcistan NATO üyesiyken Rusya saldırırsa, ittifak kolektif savunma yapar. NATO kurallarına göre davranacak ve müdahale edecektir" diyerek Rusya'ya gözdağı verdi. Rusya'nın olası saldırılarına karşı ortak hareket edilmesi gerektiğini savunan Mullen, "Rusya'nın işgali hepimizi endişelendirdi. Gelecekte Rusya'nın benzer bir işgali, saldırıyı düzenlemesine izin vermemeliyiz" diye konuştu.

Pakistan'daki ABD askeri varlığına ilişkin bir soru üzerine ise Mullen, "Pakistan oldukça tehlikeli bir sınır. Spesifik detaylara girmeyeceğim. Taliban ve el-Kaide gibi örgütlere güvenli bölge oluşturuyor" diye konuştu.

Irak gibi Afganistan'ın da toplantılarda gündeme geldiğini söyleyen Mullen, Türkiye'nin ISAF'a verdiği desteğe müteşekkir olduğunu belirterek, "Uzun vadeli çalışmaya devam etmeliyiz. Sadece askeri değil, ekonomik kalkınma açısından da büyük ihtiyaçları var. Desteğe devam etmek gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam