Moody’s notu değiştirmedi

Türkiye'nin kredi notunu değiştirmedi, görünüm pozitif.

Moody's Investors Service, Türkiye için yayınladığı yıllık kredi raporunda ülkenin Ba1 olan kredi notunu ve 'pozitif' görünümü değiştirmedi. Moody's Ba1 seviyesindeki not ve 'pozitif' görünümün Türkiye'nin kamu finansmanındaki ciddi iyileşmeyi, kamu bilançosunda şokları absorbe etme kapasitesinin artmasını yansıttığını belirtirken, ülkenin dış dengesizliklerinin büyüklüğünden kaynaklı risklerin ise notun Ba1 ile sınırlı kalmasına yol açtığını bildirdi.

Moody's Türkiye'nin son 10 yılda kamu maliyesinde ciddi iyileşme gösterdiğini, ekonomik, mali ve politik kırılganlıklara karşı direncin son yıllarda kayda değer şekilde güçlendiğini belirtirken, kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkabilmesi için, özellikle ödemeler dengesi şoklarına karşı kırılganlıkların azaltılması gerektiğini vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin dış krizlere karşı hassasiyetinin nedenlerinin bazı yapısal sorunlardan kaynaklandığını ve bu sorunların giderilmesinin zaman alacağına dikkat çeken Moody's, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin de endişe konusu olmaya devam ettiğini ve uluslararası yatırımcıların risk algılamalarını artırabileceğini, cari işlemler açığının finansmanını zorlaştırabileceğini de belirtti.

Moody's pozitif görünümün Türkiye'nin esnekliğinin iyileşmeye devam edeceği beklentisini yansıttığını belirtirken, dış kırılganlıkların düzeltilmesinde ilerleme sağlanamaması halinde görünümün 'durağan'a indirilebileceğini, ayrıca kamu finansmanı değerlerinde kayda değer bir kötüleşmenin de görünümde aşağı yönlü bir hareket ile sonuçlanacağını ifade etti.