Mor Çatı'ya 6 ayda 664 başvuru

İstanbul -AA- Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfına bu yılın ilk 6 aylık döneminde şiddetle karşılaşan 664 kadının başvurduğu bildirildi.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfından yapılan açıklamada, başvuran 664 kadının yaklaşık yarısının yaşamları tehdit altında olduğu gerekçesiyle hemen bir sığınağa yerleşmek istediği ifade edildi.

İstanbul'daki sığınma mekanlarında sadece 200 kadına yer olduğu ve mevcut kapasitenin büyük bölümünün dolu olduğu belirtilen açıklamada, sığınağa yerleşemeyen kadınların, çocuklarıyla birlikte şiddet ortamına geri dönmek zorunda kaldıklarına işaret edildi.

Reklam
Reklam

AB standartlarına göre 17 bin kişinin yaşadığı her merkezde kadın ve çocuklar için en az bir sığınak bulunmasının gerektiği belirtilen açıklamada, "Türkiye'de Belediyeler Yasası'nın bu rakamı 50 bin olarak öngördüğü ancak uygulamada 2 milyon kişiye bir sığınak bile düşmediği" bildirildi.

6 aylık dönemde evsiz 42 kadının Mor Çatı'ya başvuru yaptığı ifade edilen açıklamada, başvuruda bulunan kadınların 45'inin boşanma, 86'sının avukat desteği, 43'ünün ise psikolojik yardım istediği anlatıldı.

Kadınların en çok dile getirdikleri sorunun fiziksel şiddet olduğu vurgulanan açıklamada, 6 aylık dönemde Mor Çatı'ya gelen kadınlardan birinin kulağının duymadığını, bir diğerinin şiddet nedeniyle çocuğunu düşürdüğünü, başka bir kadının ise şiddet nedeniyle yüzde 95 oranında görme yeteneğini yitirdiğini söylediği ifade edildi.
Bazı kadınların da cinsel şiddetle ilgili destek talep ettikleri kaydedilen açıklamada, Türkiye'de henüz kadına yönelik şiddetle mücadelede somut ve gerçekçi adımlar atılamadığı savunuldu.

Reklam
Reklam