Morfinden daha kuvvetli ağrı kesici

ANTALYA (İHA) - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Demir, "mutluluk hormonu" olarak bilinen endorfin hormonunun morfinden daha kuvvetli ağrı kesici özelliğe sahip olduğunu belirterek, bu konuda araştırmalar yapıldığını söyledi.

Bilim dünyası, aşırı sevinç ve heyecan sırasında salgılanması artan ve tıpkı serotonin gibi kişiye mutluluk duygusu yaşatan endorfin hormonunun, morfinden daha kuvvetli ağrı kesici özelliğini araştırıyor. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Demir, endorfinin morfinden daha kuvvetli bir ağrı kesici özelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, "Vücudun kendisinin sentezleyip salgıladığı nöro-hormon olan ve sinir sistemi kaynaklı hormon özelliğini taşıyan endorfinin direkt kalbi koruduğu yolunda araştırmalar yapılıyor. Ancak henüz ispatlanmış değil" dedi.

Reklam
Reklam

Kalp yetmezliğinde endorfin hormonunun kan düzeyinin yüksek çıktığına dikkat çeken Doç. Dr. Demir, "Kalp yetmezliğinin ciddiyeti ve endorfin hormon düzeyi arasındaki ilişki 'Acaba kalp yetmezliğine karşı savunma mekanizması mı?' yönündeki araştırmalar sürüyor. Bu araştırmalarda, kalp yetmezliği olan hastalarda dışardan verilen endorfinin, kalbin kanı pompalama yeteneğini artırdığı ve kalbin önündeki yük olarak kabul edilen periferik vasküler direnci düşürdüğü ispatlanmıştır" diye konuştu.

Vücuttaki endorfin hormonunu artıran nedenlere de değinen Doç. Dr. İbrahim Demir, "Egzersiz, kalp krizi ve düşük tansiyon vücutta endorfin hormonunu artırıyor. Bir tür savunma mekanizması görevini görüyor" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Demir, cinsel ilişki anında, aşırı sevinç ve heyecanda da vücutta endorfin hormonunun yükseldiğinin yapılan araştırmalarda ortaya konduğunu açıkladı.