Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri sona erdi

MTV ödemeleri ikinci taksitlerinde sona gelindi. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri 31 Temmuz Cuma günü sona erdi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ile Gelir Vergisi'ne ilişkin ikinci taksit ödeme süresi 31 Temmuz Cuma günü son buldu. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruda, ilk taksidi ocak ayında ödenen MTV ile martta verilen beyannameyle bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen Gelir Vergisi'nin ikinci taksitlerinin ödeme süresinin 31 Temmuz'da sona erdiği belirtildi.

Motorlu Taşıtlar Vergisi, anlaşmalı bankaların kredi kartı ile Gelir İdaresi Başkanlığının internet sayfasında (www.gib.gov.tr) yer alan İnternet Vergi Dairesi/Motorlu Taşıtlar/Motorlu Taşıtlar Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme bölümüne giriş yapılarak, anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak veya banka şubelerine başvurarak, Motorlu Taşıtlar Vergisi yönünden mükellefiyet kaydının bulunduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne veya Motorlu Taşıtlar Vergisini tahsile yetkili diğer Vergi Dairesi Müdürlüklerine başvurarak ödenebiliyor.

Reklam
Reklam

MTV NEYE GÖRE HESAPLANIR

Ödenecek olan MTV öncelikle, aracın cinsine göre kanunda belirtilen tarifelere göre belirlenmektedir. Örneğin aracın otomobil, kamyon, kamyonet, minibüs, otobüs, panelvan olmasına göre belirlenmiş olan kanunda belirli tarifeler bulunmaktadır. Vergi dairesine gidildiğinde, aracın yaşına ve silindir hacmine göre bu tarifelerde belirtilen oranlarda belirlenmiş olan vergi tutarı sistemde karşımıza çıkmaktadır. Kamyon ve kamyonet ile otobüslerde ise aracın yaşının yanında azami toplam ağırlığına da bakılmak suretiyle motorlu taşıtlar vergisi hesaplanmaktadır.

HANGİ ARAÇLAR İÇİN MTV ÖDENMESİ GEREKMEZ?

1-Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar

2- Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,

3-Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

Reklam
Reklam

4-Hurdaya çıkmış araçlar.(Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)

5- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.

MYNET FİNANS HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ