Elektrikli, benzinli ya da dizel; hiçbir mekanik cihazın sonsuza kadar sağlıklı çalışamayacağı bir gerçek. Peki sonsuza kadar olmasa da uzun bir süre aracınızı sağlam kullanmak ve verimli bir sürüş gerçekleştirmek için neler yapılmalı?
Gerek üretim sürecinden kaynaklı, gerek çevresel etmenlerden gerekse de kullanımdan kaynaklı olarak, araçların motorunda bir zaman sonra arıza meydana gelmesi ihtimal dahilindedir. Bu arızaların oluşumunu engellemek içinse yapılabileceklerin başında, aracı bilinçli kullanmak ve düzenli bakım yaptırmak geliyor. Motor bakımı için başlıca bilmeniz gerekenler ise şunlar:
Motora asla hararet yaptırmayın
Termostat, radyatör, fan veya devir daim pompasının düzgün çalışmamasından kaynaklanabilecek olan hararet, motorunuza ciddi zararlar verebilir. Aracınızın hararet yapmasını engellemek için su haznesini düzenli olarak kontrol edin ve ilgili parçaları periyodik bakımdan geçirin. En ufak bir soruna bile ertelemeden, anında müdahele ederseniz sorunun büyümesini engellemiş olabilirsiniz.
Periyodik bakım hayati önem taşıyor
Otomobilinizin bazı parçalarının düzenli aralıklarla değişmesi gerekir. Yakıt filtresi, hava filtresi, motor soğutma sistemi, buji, triger kayışı, akümülatör bunlardan başlıcalarıdır. Bu parçaların düzenli değişimi çok daha büyük sorunları önceden engellemenizi sağlayacaktır.
Karbon birikimine dikkat
Karbon birikimi içten yanmalı benzinli ve dizel motorlarda yakıtın yanma odasında hava ile yakılması sonucunda meydana gelir. Karbon depozitlerinin birikmesi ile zaman içinde subap yüzeylerinde, piston yüzeylerinde, yanma odası çeperlerinde ve segmanlar etrafında karbon birikmesi oluşur. Bu birikimler motorun hava emme kapasitesinde azalma meydana getirir. Hava emme kapasitesi azalan bir motorun ise verimi düşer. Karbon birikimi araçlarda başlıca şunlara sebep olabilir: Motor gücünde azalma, fazla yakıt tüketimi, soğuk havalarda zor çalışma, bozuk rölanti, egzos emisyonda artış...
10 bin kilometrede bir vantilatör kayışını değiştirin
Aracınızla giderken aniden hararetin yükseldiğini ve şarj lambasının yandığını gördüyseniz bunun anlamı açık: Vantilatör kayışı kopmuştur. Periyodik olarak aracınızın vantilatör kayışını kontrol ederek, kayış üzerinde çatlaklar veya yırtıklar gördüğünüzde hemen müdahale ederek bunun önüne geçebilirsiniz.
Hava filtresi aracın performansını doğrudan etkiler
Hava filtresinin görevi, her türlü hava şartında motoru sıkıştırmadan gerekli olan havayı iletmek ve motora nefes aldırmaktır. Hava filtresinin aracın fazla yakıt tüketmesinde direkt etkisi vardır. Tıkanmış bir hava filtresi aracın maksimum beygir gücüne ulaşmasını engellediği gibi aracın fazla yakıt tüketmesine motorda güç kaybına neden olur. Motorda basit bir yedek parçaymış gibi görünen hava filtresi kirlendiğinde, motora kirli hava girmesine neden olur. Motora kirli hava girdiği için oksijen miktarı yetersiz kalır ve silindirlerin içindeki yanma kalitesi de azalır. Yakıtın tamamını yakacak düzeyde oksijen olmadığından silindirlerin içindeki ateşleme sonucunda oluşan patlama ve yanma yetersiz kalır. Bu da motorun maksimum torka ulaşmasını engeller ve motorda güç kaybına neden olur. Motor gücünü artırmak, benzin tasarrufu ve yakıtın temiz hava ile karışımını sağlamak için hava filtresi bakımını mutlaka yapın ve hava filtresini mutlaka zamanında değiştirin!
Paslanmaya ve çürümeye karşı koyun
Atmosferden gelen atıklar, çamur, tuz vb. durumlarda aracınızda oluşan pas araçlara zarar veren en önemli unsurlardan biridir. Araçların dış yüzeyleri boya ile bir nebze korunsa da açık olarak duran metaller paslanma riski ile karşı karşıyadır. Kaput, bagaj, kapı içleri, yürüyen aksam gibi yerlerde karşınıza çıkabilecek paslanma sorunu rutubet, toz, toprak gibi etkenlerle kendini göstermektedir. Üretici firmalar genellikle çevre kirlilikleri, çamur, atmosferik atıklar gibi sebeplerle oluşan paslanmaları garanti kapsamı dışında tutmaktadır. Paslanmaya karşı yapabileceğiniz ilk müdahele aracınız yeniyken araç bakım merkelerinin uyguladığı pas önleme sistemlerini aracınıza uygulatmaktır.
Motorun ısınması esnasında üstün koruma sağlayın!
Motor aşınmalarının %75'e kadarı motorun ısınması süresince meydana gelir. Castrol MAGNATEC’in ultra rafine akıllı molekülleri, ekstra koruma katmanı oluşturarak motora bir mıknatıs gibi tutunur ve motor aşınmasını önemli ölçüde azaltır. Castrol MAGNATEC’in ultra rafine molekülleri ile korumayı görebilir, duyabilir ve hissedebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için tıklayın.