Motosikletler için kış tedbirleri

KONYA (İHA) - Kış mevsiminin gelmesiyle garajlara kaldırılan motosikletler, alınacak birkaç önlemle kışı sorunsuz atlatabilir.

Konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr Mete Kalyoncu, havaların soğuması ve yağışların başlamasıyla garajlara dönmeye başlayan motosikletlerin kullanılmadığı dönemlerde alınacak birkaç önlemle yaz aylarına sorunsuz şekilde çıkabileceğini belirtti. Motosikletin kış ayının olumsuz etkilerinden uzak tutulabilmesi için kapalı ve nem olmayan bir mekan seçilmesi gerektiğini dile getiren Mete Kalyoncu, "Motosikletiniz için yer belirledikten sonra alet ve edevatınızı temin edin. Motosikletinizi koyduğunuz mekan, aşırı sıcak veya soğuk olmayan, zemini düzgün, kimyasal maddelerin veya buharlarının bulunmadığı ve çalışan elektrik motorlarından uzak bir yer olmalıdır. Ayrıca uzun süre motosiklete binilmeyecekse son kez bir tur atılmalıdır. Bu yağ değişimi için gerekli sıcaklığı sağlar. Depoda benzin bırakacaksanız bu son tur öncesi depoyu tam doldurmakta yarar var" dedi

Reklam
Reklam

Motosikletin en önemli parçalarından biri olan lastiklerin kış boyunca kullanılmayacağı için mümkünse yerle temasının kesilmesi ve askıya alınması gerektiğini vurgulayan Kalyoncu, "Lastiğin yerle teması sonucu temas eden yerin yapısı bozulacağı için lastiğin yere tutunma oranı düşecektir. Bu yüzden lastikler mümkün olduğu sürece yerle temas ettirilmemelidir. Lastiklerin altına konulacak tahta parçası da aynı işlevi görecektir. Lastiklerin havasının yüzde 20 indirilmesi de lastiğin bozulmasını engelleyecektir. Eğer motosiklet kışın hiç kullanılmayacak ise akünün sökülmesi de gerekir. Akünün oda sıcaklığında tutulması ve suyunun kontrol edilip eksikse tamamlanması gerekir" şeklinde konuştu.

"MOTOSİKLETE BİNİLMEYECEKSE İÇİNDEKİ BENZİNİ BOŞALTIN"

Motosiklete binilmeyecekse içindeki benzinin boşaltılması gerektiğini kaydeden Mete Kalyoncu, "Motosikleti kış için bırakacağınız yere getirdikten sonra, motor çalışır vaziyette olmak şartıyla benzin musluğunu 'OFF' yani 'KAPALI' pozisyona getirip motosiklet kendi kendine stop edinceye kadar bekleyin. Bu şekilde, karbüratörde ve yakıt borularında benzin kalmamış olur. Benzin musluğu kapalıyken depoyu söküp içindeki benzini tamamen boşaltın. Daha sonra içinin tüm yüzeylerine paslanmayı önleyici ve koruyucu sprey sıkın" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kalyoncu, soğuğun, motoru koruma önlemleri alınmadığı takdirde olumsuz etkileyeceğini ve arızalara neden olacağını ifade ederek, "Bujilere ulaşmanız için gereken parçaları ve buji kablolarını söküp etrafını temizledikten sonra bujileri sökün. Silindirlerin içlerine paslanmayı önleyici ve koruyucu sprey sıkın. Bu tip bir spreyiniz yoksa her bir silindire bir çay kaşığı dolusu kadar - daha fazla değil - motor yağı koyun. Bujileri elinizle vidalayın. Silindir iç yüzeylerinin piston hareketiyle tamamen yağla kaplanabilmesi için motosikleti en yüksek vitese alıp arka tekerleği yaklaşık 10 tur kadar elinizle döndürün. Eğer orta sehpa olmadığı için bu mümkün değilse, kontağı 'ON' konumuna getirip vites boştayken marş düğmesine en çok 2 saniye süreyle basıp bırakın ve bujileri anahtarla sıkıp buji kablolarını takın. Vitesi boşta bırakın" şeklinde konuştu.

Soğuk ve nemin metal aksama zarar vereceğini, ancak alınacak birkaç önlemle bu zararın en aza indirilebileceğini de sözlerine ekleyen Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Mete Kalyoncu, "Motosikletin zincirini zincir yağıyla, metal kısımlarını pas önleyici ve koruyucu bir spreyle spreyleyin. Boyalı ve narin yüzeylere sprey bulaşması halinde bunları temizleyin. Burada anlatılan işlemi yaparken spreyle püskürteceğiniz veya süreceğiniz maddelerin fren disklerine, fren balatalarına ve lastiklere bulaşmasına izin vermeyin. Böyle bir hata yaparsanız fren disk ve balatalarını derhal fren temizleyicisiyle temizleyin" diye konuştu.

Reklam
Reklam