Mozaik kent Mersin

MESİAD Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı yapıldı

MESİAD Yönetim Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı yapıldı. Vali Yardımcısı Suphi Olcay'ın sunum yaptığı toplantıda Mersin'de yapılan son çalışmalar konusundaki gelişmeler anlatıldı. Olcay, "Mersin tarımıyla, kültürüyle, turizmiyle enteresan bir kent" dedi.

Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği (MESİAD) Toplantı Salonu'nda yapılan toplantıya Mersin Vali Yardımcısı Suphi Olcay, MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akkurt, MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Doğan ve yönetim kurulu üyeleri katıldı. Mersin'in kültürel değerlerinin, tarımdan turizme, sağlığa kadar birçok konunun anlatıldığı toplantıda Vali Yardımcısı Suphi Olcay sunum yaptı. Sunuma başlamadan önce konuşan MESİAD Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Ali Doğan, Olcay'ın Mersin'e geldiği günden beri gecesini gündüzüne katarak çalıştığını her konuda hizmet etmeye devam ettiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Mersin enteresan bir kent

Mersin'deki gelişmeleri slaytlarla sunan Suphi Olcay, Mersin'in enteresan bir kent olduğunu ifade ederek, başka hiç bir ilde olmayan dinlerin, dillerin, kültürlerin kaynaştığı bir kent olduğunu söyledi. Olcay, "Bu birçok iller için söylenebilir ama Mersin bunu hala yaşıyor. Ayrıca sadece dirisiyle değil ölüsüyle de yaşayan bir kent. Arada herhangi bir sınır olmaksızın Müslüman'ın Hıristiyan'ın beraber gömüldüğü bir kent. Her ne kadar bunun farkında değilsek de, bunun kıymetini bilmesek de bu gerçek değişmiyor" dedi.

Mersin'in ihracat büyüklüğü ile 1 milyon 339 bin 118 dolarlık rakamla 13'üncü sırada ve 532 adet uluslararası sermaye şirketi ile 7'inci sırada olduğu bilgisini veren Olcay, Mersin'e deniz açısından bakıldığında ise birçok yere açılan kapısı olduğunu vurguladı. Olcay, "Ticaretle, yatırımla, ihracatla uğraşan belli bir kesimin çok farkında olmadığı bir şey var ki önümüzdeki 20 yılın kenti Mersin. Dünyanın önde gelen yatırım şirketlerinin araştırmak için uzman gönderdiği yer Mersin. Adana, Tarsus, Mersin yaklaşık 10 milyon nüfusu ve limanıyla alt yapısını besleyen kanallarıyla dehşet bir kent. Ve ilerleyen coğrafyada Arap baharı bir şekilde sonuçlandığında sular durulduğunda güneye inen Pazar merkezi de burası. Uluslararası Hava Limanı açısından bakıldığı zaman aktarma merkezi hat merkezi olarak kullanılabilecek Çukurova Bölgesel Havalimanı'nın olduğu yer yine bu bölge" dedi.

Reklam
Reklam

Daha iyi yerlerde olmalıyız

Sağlık açısından bakıldığı zaman Mersin'de çeşitli polikliniklerle beraber 24 tane hastane bulunduğunu anımsatan Olcay, "Eski yıllara göre çok iyiyiz. Ama genel ortalamaya baktığımız zaman çok iyi olduğumuz söylenemez. Arada kapatmamız gereken çok mesafe var. Nitelik olarak çok iyi yerlerde değiliz. Çok iyi yerlerde olmamız için sermaye birikimi lazım. Sağlık konusu bizim içinde önemli ama dışarıdan gelenler için daha önemli" şeklinde konuştu.

Sağlık konusunda örnek alınması gereken yerlerin olduğunu belirten Olcay, şöyle konuştu;

"Bundan 10 sene önce Bornova'da herhangi şey yok iken kaplıcaları aracılığı ile İskandinav ülkeleri Sosyal Güvenlik Kurulları ile yapılan anlaşmalar sayesinde bugün Bornova sadece İskandinav ülkelerine çalışır. Onların sosyal güvenlik kapsamındaki insanlara rehabilitasyon hizmeti veren kaplıca tedavisi veren bir merkez haline geldi. Buna benzer bir rehabilitasyon merkezi kurulabilir."

Uzun vadeli soğuk hava depoları yapılmalı

Reklam
Reklam

Öte yandan tarım konusunda da açıklama yapan Vali Yardımcısı Suphi Olcay, Mersin'in tarım üretiminde yüzde 5'ini, narenciyenin yüzde 30'unu, muz üretimin yüzde 72'sini, limonun ise yüzde 70'in üretildiği harika bir kent olduğuna işaret etti. Bu rakamların kimsenin rekabet edebileceği bir şey olmadığını kaydeden Olcay, "En erken kayısı ve en geç şeftali üretimi Mersin'de yapılmaktadır. Sezonda yaptığınız üretimin pek faydası yok. Ya erken turfanda ya da geç turfanda yapacaksınız. Para ile rekabet edip başkasının pazarından pay almak istiyorsak bunu yapmamız lazım. Bunu yapmak içinde üretim aşamasında düzgün üretim yapmalıyız. Bizim bireyselliğimizden kaynaklanan büyük şirketler tarafından yapılacak büyük soğuk hava depoları yapmamama gibi alışkanlığımız var. Ondan vazgeçersek daha uzun vadede kullanabileceğimiz soğuk hava depolarını faaliyete geçirirsek bunları sağlamamız çok mümkün. Sadece üretim miktarları değil, sattığımız elde ettiğimiz bir katma değer yarattığımız malın da miktarını arttırmış olacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Çalışmalar devam ediyor

Mersin Limanı'nın konteynır işleme hacmi olarak Türkiye'nin 2'inci büyük limanı olduğunu anımsatan Olcay, Mersin Limanı'nın ticaretten kargoya bütün hizmetleri verebilen tek liman olma özelliğini taşıdığını kaydetti. Yol çalışmaları ve Akdeniz Oyunları'na yönelik spor tesisleri çalışmalarına hakkında da açıklama yapan Olcay, "Çukurova Bölgesel Havalimanı Avrupa ile yarışabilecek çok çevreci bir havalimanı olacak. Akdeniz sahil yolu çalışması bu bölgede Antalya'dan sonra iç Anadolu'yu Akdeniz'e bağlayan tek yol. Silifke Karaman arasındaki yol devam ediyor. 69 kilometrelik yol kaldı, kalan kısımda 2014 yılı sonuna kadar bitecek. Göksu Deltası'nda sıkıntılı bir bölge var. Oradaki çalışmalara başlanınca 2014 yılı sonunda açılacak. Akdeniz sahil yolu ile ilgili olarak da Aydıncık Bozyazı arasında ki çok virajlı yol da ihale süreciyle ilgili yaşanan sorundan dolayı gecikti. Onun dışında tüneller açıldı. 2014'te tamamen bitmiş olacak" dedi.

Olcay konuşmasını şöyle sürdürdü;

Reklam
Reklam

"3 bin 500 kapasiteli Akdeniz Oyunları Köyü 8 Nisan 2013'de bitecek. Mersin Stadyumu 2013 yılı Mayıs ayında bitecek. Erdemli'deki atış poligonu Avrupa'nın en büyük atış poligonu olma özelliği taşıyor. 2013 yılında ilkbahar aylarında bitmiş olacak. 3 bin kişilik tenis kompleksi burada kapalı alanda olmak üzere merkez kort ve 8 tane küçük kort bulunuyor. Bin kişilik olimpik yüzme havuzu Mezitli sınırları içerisinde yer alıyor. Bu yılın sonuna doğru bitirilmesi planlanıyor."

Anamurium turizme açılacak

Mersin'deki bir çok tarihi alanların bakıma ihtiyacı olduğunu ve bu yerlerin bir an önce düzenlemeye gitmesi gerektiğini belirten Olcay, "Tarihi ve kültürel mekanlar yüzyıllarca yaşamalı, yaşatmalıyız. Bu alanlar her zaman para kazandıran yerlerdir. Soli Pompeipolis, Ayatekla, Alahan Manastırı, Kanlı Divane ve birçok ören yerleri ile ilgili sıkıntılar mevcut. Mersin'de hangi ören yerine giderseniz gidin ucuza girersiniz ama hiç bir şey almadan geri dönersiniz. Doğru düzgün bir şey yiyip içecek yer yoktur. Oturacak serin bir yer yok. Bu yerlerle ilgili düzenleme yapılacak. Anamurium kenti dünyada eşi benzeri olmayan bir yer. Buraya hiç dokunulmamış. Zarar görmemiş. Kentin girişinden evleriyle spor alanlarıyla, mezarları ile kiliseleri ile duruyor. Bu alana turizm bilgilendirme ofisi ve hediyelik eşya satış yerleri yapılacak. Oturma dinlenme yeri ve deniz kenarında kafeteryası olacak. Burası çok değerli ve değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Yardımcısı Suphi Olcay sunumunun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı ve ardından MESİAD Başkanı Ahmet Akkurt ve Yüksek İstişare Kurul Başkanı Ali Doğan Olcay'a teşekkür plaketi verdi.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz