Mozaikler İstanbul'a getirilemiyor

İSTANBUL (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, "Zeugma mozaikleri maalesef İstanbul'a getirilemiyor" dedi. Topkapı Sarayı'nda düzenlenen "Kültürel Miras, Kentsel Dönüşüm ve Tarihi Eserlerin Rehabilitasyonu" konulu toplantıya katılan Bakan Erkan Mumcu, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevapladı. NATO Zirvesi'ne katılacak olan ABD Başkanı George W. Bush'un görmesi için İstanbul'a getirilmesi planlanan Zeugma mozaiklerinin

durumunun sorulması üzerine Bakan Mumcu, "Zeugma Hazineleri maalesef İstanbul'a getirilemiyor. Her ne kadar mahkeme bizim haklı olduğumuzu anladıysa da kalan zaman sergi için yeterli olmayacağı için Zeugma İstanbul'a gelemiyor" dedi.
Zeugma mozaiklerinin Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nden alınarak İstanbul Topkapı Sarayı'nda sergilenmesi yönünde çeşitli sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından Gaziantep 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan davada, mozaiklerin "taşınabilir kültür varlığı olduğuna" ve davayı açanların bu konuda dava açma ehliyetlerinin bulunmadığına karar verilmişti. Zeugma mozaikleri hakkındaki ihtiyati tedbir kararı da kalkmıştı.

Reklam
Reklam