MPM, verimliliği belgelendirecek

Ankara - Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) hem telaffuzu zor adı, hem yönetim yapısı hem de gelir kaynaklarında değişikliğe gidilecek.

MPM Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Sekreter Kerim Ünal, yaptığı açıklamada, hazırladıkları kanun taslağı ile hem anlaşılabilir olması hem kolay telaffuz edilmesi ve hem de kurumda ne iş yapıldığının daha iyi anlaşılabilmesi için, MPM isminin "Türkiye Verimlilik Merkezi" olarak değiştirileceğini söyledi.

Taslağın bu isim değişikliğinin yanı sıra devrim niteliğinde düzenlemeler içerdiğini vurgulayan Ünal, kanunun çıkmasının ardından yönetim kurulu üyelerinin 3 yıllığına seçileceğini kaydetti. Ünal, merkezin, KİT'lerin dönem net karlarının binde 1'i oranında verdikleri aidatlar ve kendisine taraf olan meslek örgütlerinin ödedikleri aidatlarla ayakta durduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam

"Hiç bir kurum bir başka kurumun insafıyla ya da ianesiyle ayakta duramaz. Bu hem etik değil hem kalıcı değil" diyen Ünal, ayrıca bu kurumlar özelleştirildikçe MPM'nin gelirlerinin azaldığını kaydetti.

Merkezin kendi yaptığı işlerden para kazanmak zorunda olduğunu belirten Ünal, bu nedenle tasarıya, "merkezin verimliliği belgelendirerek gelir elde etmesi" şeklinde bir düzenleme koyduklarını söyledi.

Yönetimi; işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan MPM'de yaşanan bir diğer sorunun da "kurumların temsil edilmesinde netlik bulunmaması" olduğunu ifade eden Ünal, "Şimdi bunu net hale getirdik. 6 sosyal tarafı resmileştirdik. Bunlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk-İş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu,
Üniversitelerarası Kurul, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve hükümet
olacak" diye konuştu.
"MPM önce kendisini daha verimli hale getiriyor" diyen Kerim
Ünal, taslağın halen Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda teknik
işlemlerinin ikmal edildiğini, sonrasında Bakanlar Kurulu'nda karara
bağlandıktan sonra Meclis'e sevk edileceğini kaydetti.

Reklam
Reklam