M.S. 2'nci Yüzyıldan Kalma Tarihi Çeşmenin 23 Sütunu Ayağa Kaldırıldı

M.S. 2'nci yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen Side Anıtsal Çeşmeni'nin 23 tarihi sütununun tamama ayağa...

M.S. 2'nci yüzyıl sonlarına doğru inşa edilen Side Anıtsal Çeşmeni'nin 23 tarihi sütununun tamama ayağa kaldırıldı.

Side Antik Kent girişindeki Pamfilya ve Anadolu'daki en görkemli çeşmede restorasyon çalışmaları, 13 yıldır aralıksız sürüyor. Side Anıtsal Çeşme'nin bir benzerinin de İtalya'da Septimius Severus zamanında kalma M.S. 2'nci yüzyıl ortalarında kalma bir çeşmenin bulunduğu belirtiliyor. Tarihi çeşme ayağa kaldırıldığında, dünyanın en uzun çeşme anıtı olacağı belirtildi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Arkeologu Altan Algül, yaptığı açıklamada, tarihi çeşmenin alan yönetiminin Barut Turizm Ticaret A.Ş sponsorluğunda Sayka İnşaat Mimarlık Mühendislik Müşavirlik Limited Şirketi tarafından Tarih Günışığına Çıkıyor (Hıstory Comes Back To Life) projesi kapsamında ayağa kaldırma çalışması yapıldığını söyledi. Anadolu topraklarından ayakta kalan en görkemli tek Roma dönemi çeşmesinin Side Anıtsal Çeşme olduğunun altını çizen Algül, tarihi çeşmenin ayağa kaldırma çalışmasını orijinaline uygun hale getirmek için kuyumcu hassasiyetiyle çalışma yaptıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Algül, "Tarihi çeşmenin 23 sütununun 23'ünü de ayağa kaldırdık. Bu yıl yaptığımız en önemli çalışma ise sütun başlarına 5 adet Arşitrav bloklarını yerleştirdik. Önümüzdeki aylarda arşitrav bloklarını yerleştirme devam edeceğiz. M.S. 2'nci yüzyıl sonlarında yapılan Anıtsal Çeşme'de restorasyon çalışmalarıyla her geçen gün kendini gösteriyor." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz