Msır büyükelçiliği önünde eylem

HAK-İŞ Konfederasyonu, MEMUR-SEN, MAZLUMDER ve çeşitli sivil toplum örgütleri Mısır'da yapılan askeri darbeyi protesto etmek amacıyla Mısır Büyükelçiliği önünde eylem gerçekleştirdi.

Eylemde HAK-İŞ Konfederasyonu Mısır Büyükelçilik önüne siyah çelenk bıraktı.

MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, Mısır'da yapılan darbenin görünürdeki hedefinin, Mursi ve halkın iktidarı olduğunu ifade ederek, "Darbenin ve cuntacıların asıl amacı ve hedefi, Müslüman dünyasında ve İslam coğrafyasında halkların ekonomik olarak da siyasi olarak özgür kalmasını ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını engellemektir. İslam ülkelerinin gelişmiş ekonomiler arasında yer almasının ve küresel rekabetin paydaşı olmasının önüne geçmektir. Darbe ordu eliyle yapılmıştır, darbeyi yaptıran irade ise darbe karşısında sessiz kalan ve halkın iradesinin hiçe sayılmasına destek veren bildik küresel merkezlerdir" dedi.

Reklam
Reklam

Mısır'da yaşanan darbe sürecinde BM, AB ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerin demokrasi dersinden kaldığını kaydeden Gündoğdu, "Cuntanın zulümlerine, Mısır halkının iradesinin çalınmasına seyirci kalmış, hatta demokratik yollarla iş başına gelen iktidarı suçlayarak cuntacılara psikolojik destek vermişlerdir. Yetmemiş. Cuntacılara destek verme kervanına ne hazindir ki; bazı İslam ülkeleri de katılmış hatta ilk tebriki onlar yapmıştır. Mısır halkına ve dünyadaki tüm demokrasi severlere buradan çağrımız, Batı ve gelişmiş ülkelerin çifte standartlı demokrasi anlayışlarına karşı uyanık olmalarıdır" diye konuştu.

-MISIR ORDUSU ASLİ GÖREVİNE ÇEKİLMELİ

HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan Mısır'da seçimle işbaşına gelmiş olan ilk sivil yönetimine karşı yapılan askeri darbeyi nefretle kınadıklarını belirterek, "Mısır'daki bu bildik kirli ellerin darbe oyunu, Ortadoğu'daki demokrasi sürecinin başta Suriye olmak üzere başka mecralara iterek geriye götürmeyi amaçlayan çirkin bir senaryodur. Bu senaryo Mısır halkı, aklıselim ve İslam ülkelerinin desteği ile dur diyecektir. Kardeş Mısır halkı kendi geleceğine, kendi demokrasisine sahip çıkacaktır" dedi. HAK-İŞ olarak demokratik çözüm refleksine inandıklarını vurgulayan Arslan, "Mısır'daki sivil iradeye yapılan saldırı sonucu ortaya konulan haksızlığın giderilmesini, istiyoruz. Mısır ordusu asli görevine geri çekilmeli" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-DARBENİN EN ÖNEMLİ TARAFI İŞGALCİ İSRAİL-

MAZLUMDER Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, Mısır'da gerçekleşen darbenin en önemli tarafının işgalci İsrail olduğunu söyledi ve şöyle devam etti:

"Darbe konuşulurken bu darbenin arkasında İsrail ve İsrail'in uluslar arası işbirlikçilerinin olmadığını düşünmek eğer cehalet söz konusu değilse, kötü niyetlidir. Bu darbe İsrail'in zindancısı sıfatıyla Refah sınır kapısını Filistin direnişinin yüzüne kabatan Hüsnü Mübarek'e karşı, kapıyı Filistin direnişinin kullanımına açan Mursi'ye gerçekleştirilmiştir."

Ünsal, bölge ülkelerinin "Arap Baharı" etkisi ile zalim düzenlerinin yıkılabileceğinden korkarak Mısır'da darbe sürecini desteklediklerini söyledi.

ANKA

Anahtar Kelimeler: