Mşü Rektörü Sempozyumu Değerlendirdi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, sona eren ‘Medrese Geleneği ve Modernleşme...

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, sona eren ‘Medrese Geleneği ve Modernleşme Sürecinde Medreseler’ konulu uluslararası sempozyumu değerlendirdi.

Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Rektör Nihat İnanç, sempozyumun 3 gün sürdüğünü ve toplamda 21 oturumda 110 tebliğin sunulduğunu söyledi. Üst düzey bir organizasyon sergilendiğini ifade eden Rektör İnanç, yurtdışı ve yurtiçinden gelen katılımcıların büyük bir memnuniyetle Muş’tan ayrıldığını kaydetti. Sadece Türkiye’deki akademisyenlerin değil, Avrupa ve Amerika’da konuya ilgi duyan tüm kesimleri bir araya getirmeyi hedeflediklerini vurgulayan İnanç, bunu başardıklarına inandığını vurguladı.

Reklam
Reklam

“BU KONU İLK KEZ TARTIŞILIYOR”

Türkiye’de böyle bir konunun ilk defa tartışıldığını ifade eden İnanç; “Tevhidi Tedrisat Kanunu’yla birlikte medreseler kapatılmış ama aslında kapatılamamış kurumlardır. Medreseler daha çok illegal olarak çalışmalarına devam eden, kimi zaman yer altına indi diye tanımlanan, bugüne kadar varlığını sürdüren kurumlar olmuşlardır. Belki bu sempozyum, bu çakışmayı biraz daha gün yüzüne çıkarmamıza vesile oldu” dedi.

“TOPLUMA VE TARİHE KARŞI SORUMLULUKLARIMIZ VAR”

Üniversitenin topluma ve tarihe karşı sorumluluklarının olduğunu belirten İnanç sözlerini şöyle sürdürdü;

“Muş Alparslan Üniversitesi olarak geride bıraktığımız 4 yılda yaptıklarımızı bundan sonra da yapmayı hedefliyoruz. Üniversitemizin topluma, tarihe karşı sorumlulukları var. Akademik çalışmalarımızın yanı sıra bunları da yerine getireceğiz. Üniversitemiz bir taraftan akademik, idari, öğrenci ve fiziksel mekanlar açısından büyüme oranını yakalamışken, diğer taraftan Muş özelinde, Türkiye genelinde topluma ve tarihe karşı sorumluluklarımızı göz ardı etmeden, kendi mütevazı kadrosuyla katkı sağlamaya çalışıyor.”

Reklam
Reklam

“TARİHLE HESAPLAŞMALIYIZ”

Türkiye’de önemli 2 kopma noktası yaşandığına şahit olduklarını vurgulayan İnanç “Bunlardan birisi etnik, diğeriyse dini kopma noktalarıdır. Bu kopma noktaları kimi zaman halk ile devlet arasında, kimi zaman da bizatihi halkın içinde yaşanmıştır. Etnik kopma noktalarında maalesef her alanda üzerinde tartışılan, çözüm üretmeye çalışılan, Kürt meselesi olmak üzere Türkiye’nin asıl mozaiğini ifade eden, Türk’üyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla, Çerkez’iyle yeniden bu bütünleşmeyi nasıl sağlayabiliriz sorusuna cevap aramamız gerekiyor. Burada ciddi bir kopma noktası yaşandığına inanıyoruz. İkincisi ise dini anlamda kopma noktaları olmuş. Maalesef yakın tarihimize baktığımızda halkından kopmuş bir devlet, kimi zaman halkı birbirinden koparılmış bir anlayış hakim olmuş. Halkımız çeşitli kategorilere tabi tutulmuş. Bu iki önemli kopma noktasından birinin diğerini tamir edeceğine inanıyorum. Dolayısıyla bu açıdan baktığımızda tarihe dönüp, tarihle hesaplaşmaktan, halkımızla kucaklaşmaktan korkmamamız gerektiğine inanıyorum. O açıdan bizim gerek etnik konudaki kopma noktamızı, gerekse dini anlamdaki kopma noktalarımızı yeniden onarma sorumluluğumuz vardır. Üniversite olarak bu iki önemli noktada çeşitli adımlar atmaya çalıştık ve bundan sonra da atmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

“SEMPOZYUMDA SEVİYELİ TARTIŞMALAR OLDU”

Sempozyum süresince katılımcılar arasında seviyeli tartışmalar olduğunu ifade eden İnanç; “Şüphesiz ki böylesine bir konuda fikir birlikteliği beklemiyorduk. İlahiyatçıların kendi içinde farklı görüşleri var, medrese ekolünün kendi içinde farklı görüşleri var. Bir de medresen ilahiyata, ilahiyattan medreseye geçenlerin taşımış oldukları kanaatleri var. Bunların aralarında tatlı tartışmalar oldu ama kopma noktaları yaşanmadı” dedi.

MŞÜ Tarafından 5-7 Ekim tarihleri arasında düzenlenen sempozyuma, Bursa Uludağ Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Hamdard University, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Diyarbakır Dicle Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Ürdün Üniversitesi, Mardin Artuklu Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Melik Suud Üniversitesi, Almanya İslam İlimleri Enstitüsü, University of Chicago, Muş Alparslan Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Elazığ Fırat Üniversitesi, Rize Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Şanlıurfa Harran Üniversitesi, Islamic Azad University, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Adana Çukurova Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Faisal University, Iğdır Üniversitesi, Magtımgulı Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Islamic Association of North Texas'dan çok sayıda öğretim üyesi ile çok sayıda kanaat önderi, medrese müderrisi ve din görevlisi katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz