MŞÜ'de Kürtçe Yüksek Lisans Eğitimi Başladı

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimi başladı.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimi başladı.

Kürt Dili ve Edebiyatı bölümündeki ilk derse giren Rektör Prof. Dr. Nihat İnanç, sınava 300 kişiden fazla başvuru yapıldığını, ancak 50 kişinin yerleştiğini hatırlattı.

"MŞÜ'de ülke açısından tarihi bir dönemin yaşandığını ve Türkiye için bu tarihi dönemin kilometre taşlarını hep birlikte oluşturduklarını" belirten İnanç, şunları kaydetti:

"Hepimiz belki tarihe bir not düşüyoruz. Burada biz sorumluluğumuzun farkındayız. Çünkü Türkiye'de ilk kez Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünü biz açtık. Buradaki seçkin öğretim üyesi ve öğretim elemanlarımız, size Kürtçe'yi tüm boyutlarıyla okuma, anlama, gramer ve konuşmayı öğretecek. Kürt halkının dili, kültürü ve birikimlerine kadar her şeyi gün yüzüne çıkaracağız ve sizlerin istifadesine sunacağız."

Reklam
Reklam

Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans yapan öğrencilerin Türkiye'de öncü olacağını ifade eden İnanç, buradan mezun olacakların Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda öğretmen olarak görev alacağını vurguladı.

YÖK'e pedagojik formasyon için de başvuru yaptıklarını dile getiren İnanç, MŞÜ, Mardin Artuklu ve Bingöl üniversitelerinden mezun olan ve pedagojik formasyonu olmayanlara eğitim verebileceklerini ve bu konuda büyük bir sorumluluk üstlendiklerini ifade etti.

Buradan mezun olanların ilk ve ortaöğretimdeki öğrencilere Kürtçe ders verebileceğini kaydeden İnanç, insanların farklı dillerde, kökenlerde ve kültürlerde olmasının gizli bir sonuç olmadığını belirtti.

İnanç, "Üniversite olarak her şeyi açık yapıyoruz. Kişilerin ve toplumların dilleri, dinleri ve kültürel özellikleri yönünde hizmet vermeyi Allah'ın ayetlerinden biri olarak tanımlıyoruz. Kürt, Türk, Laz ve Çerkez olmak elimizde olmadığı gibi, bizim için de bir ayrımcılık nedeni değildir" dedi.

Muhabir: Sabri Yıldırım / Yahya Öylek

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: