Mşü'de 'türkiye Buluşmaları' Programı

Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, bazı din adamlarının insanlık suçu işlediğini savundu.

Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, bazı din adamlarının insanlık suçu işlediğini savundu.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) tarafından düzenlenen 'Türkiye Buluşmaları'nda bu hafta Alevilik tartışıldı. Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen programın açılış konuşmasını yapan MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, tarih boyunca istismar edilen ve toplumun kanayan yaralarından birisi olan Aleviliğin konuşulacağını söyledi. Konuyla ilgili herkesin çok az bilgisi olduğunu vurgulayan Nihat İnanç; "Bildiğiniz gibi Türkiye gibi büyük bir ülkede bazı değerlerin sürekli üzerende istismar edilen yahut belirli grupların belirli yapılanmaların varlık delili olarak algılanan, kimi zaman kaşınan, kimi zaman tahrik edilen, kimi zaman tahkir edilen kurumlar olmaya devam etmiştir. İşte bunların birisi Alevilik olmuştur. Alevilik aslında özü itibariyle baktığımız zaman İslam'ın bir yorumundan başka bir şey değildir. Ama öyle bir süreçte şahit olmuş ve öyle bir sonuca mahkum olmuşuz ki sanki Alevilik, Sünniliğin karşılığı Sünnilik, Aleviliğin düşmanı gibi tarif edilmiş ve maalesef belli bir kesime kabul ettirilmiştir. Kimi zaman Maraş'ta kimi zaman Sivas'ta alevi kardeşlerimiz öldürülerek Sünnilerle karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Üniversite olarak Alevilikten rahatsız olanları rahatsız etmeye devam edeceklerini belirten İnanç sözlerini şöyle sürdürdü,

"Bu nedenle biz 2 yıldan beri başlattığımız Alevilik derslerinin ve burada yapmış olduğumuz toplantının bazı kesimleri rahatsız ettiğinin farkındayız. Ama bu bir rahatsızlık vermekse biz Muş Alparslan Üniversitesi olarak bu rahatsızlığı vermeye devam edeceğiz. Bunu da herkes bilsin. Biz etnik yapı olarak baktığımızda Kürt, Türk, Alevi ve Çerkez gibi etnik yapıların bizim aramızda aslında zenginlik olarak anılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunların ayrılık yahut aykırılık olgular olduğunu düşünmüyoruz. Bu nedenle Muş Alparslan Üniversitesi istismarcı kesimleri rahatsız etmeye devam edecektir."

İki arkadaşın bile birbirlerinden düşüncel, ahlaksal ve siyasal olarak alacakları bir şeylerin var olduğunu ifade eden Rektör İnanç "Toplumun belirli kesimi içinde aynı şey geçerlidir. Ülkeler içinde aynı şeyler geçerlidir. Eğer toplum ve fertler birbirleri karşısında diyalog içerisinde olurlarsa biri konuşurken diğeri kafasında cevap hazırlamaya kalkışmazsa o zaman bu toplumun kendi arasında hiçbir sorun kalmayacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Programa konuşmacı olarak Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanı Ali Yüce, 'Tarihten Günümüze Alevilik' konusunda katılımcılara bilgi verdi. Yaratanın tek olduğunu söyleyen Ali Yüce, bugün camilerin, cemevlerinin, kiliseler ve havraların birbirlerini doğru anlamaları halinde birbirlerine taş atmayacaklarını söyledi. Din adamlarının insanlık suçu işlediğini iddia eden Yüce, "Allah tektir diyoruz. Allah'ın ortağı yoksa ve başka bir yaratan da yoksa peki biz neyin kavgasını yapıyoruz. Eğer bugün kiliseler, camiler, cemevleri ve havralar dini doğru olarak anlasalardı, birbirlerine taş atmazlardı. Bugün din adamları insanlık suçu işliyor. Siz buna ortak olmayın. Siz de yarın bir gün bu işlerden öğretim görevlisi olacaksınız ya da öğrendiğiniz dininizi savunacaksınız. Kim bu toplumu birbirinden ayrıştırıyorsa, birbirine tartıştırıyorsa, onların arasına nifak sokuyorsa Kuran-ı Kerim bu adamlara din adamı demiyor şeytan diyor" diye konuştu.

Programın sonunda Rektör Nihat İnanç, Ali Yüce'ye plaket verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: