Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, MTB’nin Türkiye’deki 113 ticaret borsası içinde 4.’lük ile 7.’lik arasında yer aldığını belirterek, “İşlem hacmimiz, 2002’de 732 milyon dolar olan işlem hacmimiz 2012 sonunda 1 milyar 570 milyon dolara çıkarak, son 10 yılda iki katına yükseldi” dedi.
MTB Başkanı Abdullah Özdemir, MTB’nin son 10 yıllık dönemini anlatan bir toplantı düzenledi. MTB Hizmet Binası’nda gerçekleşen toplantıya Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ile MTB Meclis Üyeleri katıldı. Türkiye’de ilk ticaret borsasının 1891’de İzmir’de kurulduğunu, MTB’nin ise 1926 yılında 62 üye ile kurulan Türkiye’nin ilk ticaret borsalarından biri olduğunu ifade eden Özdemir, MTB’nin Türkiye’deki 113 ticaret borsası içinde hep ilk 10 arasında yer aldığını kaydederek, “Borsamız şu ana kadar 4.’lük ile 7.’lik arasında gidip gelmektedir. 2002 yılında 4. borsa olarak en iyi sonucu sağlamış durumdayız. Bu sonuç oldukça önemlidir” diye konuştu.
MTB’nin işlem hacminin son 10 yılda iki katına çıktığını vurgulayan Özdemir, “2002’de 732 milyon dolar olan işlem hacmimiz 2012 sonunda 1 milyar 570 milyon dolara çıktı. Buradaki artış oranı yüzde 115’tir. Ürün grupları bazında baktığımızda son 10 yılda bakliyattaki işlem hacmimiz yüzde 58’e, hububatta yüzde 245’e, narenciye yüzde 198’e, diğer ürünlerde de yüzde 99’a yükseldi. Bakliyat ürünlerindeki gerilemenin sebebi Türkiye’de bakliyat üretiminin azalmasıdır. Bu kötü bir sinyaldir. Ama narenciye ihracatının artması bölgenin ürünü olduğu için iyi bir işarettir. Ürün gruplarının işlem hacmi içindeki paylarına baktığımızda ise bakliyat yüzde 34, hububat yüzde 20, narenciye yüzde 22, diğer ürünler (canlı hayvan, orman ürünleri, bakkaliye ürünleri ve sebze meyveler) ise yüzde 24 paya sahiptir. Bu verilerden MTB’nin bakliyat ve narenciyede Türkiye’deki en önemli pazarlardan birisi olduğunu söylemek gerekir” ifadelerini kullandı.
Bu misyona sahip çıkarak hem bakliyat ürünlerinin tüketimini hem de narenciyenin üretim ve tüketimini artırıcı afişler hazırladıklarını anlatan Özdemir, Vali Güzeloğlu’nun talimatı ile bu afişleri çeşitli noktalara asarak halkı bilgilendirdiklerini dile getirdi. MTB’nin Yenişehir Belediyesi’nin yanında bulunan 6 bin metrekare arsasına ya ticaret merkezi ya da bir otel yapmayı düşündüklerini, gerekli birikimlerinin de olduğunu bildiren Özdemir, D 400 Karayolu üzerindeki mevcut binanın yanındaki 15 dönümlük boş arsaya da bir iş merkezi kurmayı düşündüklerini aktardı. Yakaköy’deki 120 dönümlük arazi üzerine Büyükşehir Belediyesi’nin hayvan pazarı yaptığını anımsatan Özdemir, şöyle devam etti: “Bu hayvan pazarının işlem kazanması için girişimler yapılması gerekiyor. Buraya belediye yaklaşık 3 milyon TL’lik yatırım yaptı, hala da devam ediyor. MTB ile işbirliği yapmaya da hazırlar. Bu hayvan pazarını çalıştırabildiğimiz anda Mersin’deki bütün o görüntü kirliliği oluşturan yerlerde hayvan satışı engellenecek.”
Bakliyat Sektör Araştırması ve Narenciye Sektör Araştırması olarak iki yeni araştırma yaptıkları bilgisini de veren Özdemir, Bakliyat Sektör Araştırması’nda Mersin bakliyat sektöründeki altyapı ve üstyapı rakamlarının; Narenciye Sektör Araştırması’nda da Mersin’de Mersinli firmaların yaptığı ihracatın üçte ikisini oluşturan gıda ürünlerindeki ağırlıklı olarak narenciye, hububat ve bakliyatta firmaların yapısal durumları ve kapasitelerinin ortaya çıkacağını söyledi. MTB’nin kente katkılarını da anlatan Özdemir, gelirlerinin yüzde 15’ini sosyal yardımlara ayırdıklarını, 300 üniversite öğrencisine burs verdiklerini kaydetti.
“MERSİN, MTB İLE ÇOK DAHA GÜÇLÜ, KENDİNE GÜVENEN BİR KONUMDADIR”
Mersin Valisi Güzeloğlu da Mersin’in geleceğe taşınmasında MTB’nin önemli bir çekim gücü olduğunu belirtti. Mersin’in işlem hacmi açısından ilk 5’te yer alan bir borsayla çok daha güçlü, kendine güvenen bir konumda olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, MTB’nin 1,5 milyar dolarlık işlem hacmi gerçekleştirmesinin önemine değinerek, “Bu büyüklüklerle MTB, uluslararası alanda izlenen ve dünya çapında alım-satım yapılan bir borsadır. Hububat ve narenciyede fiyat belirleyici konumda olan MTB, her geçen gün artan ve yükselen bir oranla daha öteye doğru yol almaktadır” dedi.
Toplantı öncesinde Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Suha Aydın, rektör yardımcısı ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Bölge Koordinatörü ile bir araya geldiğini aktaran Güzeloğlu, TÜBİTAK’ın ilk ve orta öğretim kurumları arasında düzenlediği proje yarışmasında Mersin’in 2012 yılında bölgenin ve ülkenin en çok proje üreten kenti olduğunun altını çizdi. Güzeloğlu, şunları kaydetti: “Başarılı projelerle birlikte 4 branşta Türkiye şampiyonları çıkaran Mersin, TÜBİTAK Bölge Merkezi’ni kendi il sınırları içerisinde konuşlandırmıştır. Türkiye genelindeki 81 il arasında bin 400’e yakın proje üreten kentin adı Mersin’dir.”
“TÜRKİYE’DE BİR İLKİ YAPIYORUZ”
1/100 binlik Çevre Düzeni Planı ile ilgili açıklamalarda da bulunan Güzeloğlu, bu konuda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini, bütün ilçelerin ön bilgilendirme toplantılarının tamamlandığını söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Mart ayında ilçe toplantılarımız başlıyor. Tüm ilçelerdeki kamu kurum, özel ve sivil kesimin planlama ile ilgili görüşlerini alınacağız. Tam demokratik katılımla her kesimin görüşlerinin alınması Türkiye’de bir ilktir. Türkiye’de bir ilki yapıyoruz. İlçe toplantılarımızda vatandaşlarımızın nasıl bir kent istediğini ortaya koyacağız. Planımızı kendi fikirlerimizin beklentileri doğrultusunda çizeceğiz ve beraberinde Mersin Çevre Düzeni Planı senaryosunu hazırlayarak, bunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ileteceğiz. Hazırlanacak plan önü kesen değil, ön açan, hedefleri daraltan değil açan, değiştirilemez değil, değiştirilmeye açık olmalıdır. Bu konuda herkesten destek bekliyorum.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz