Muafiyetli kasko nedir? Muafiyetli kasko avantajları ve dezavantajları

Araç sahiplerini yakından ilgilendiren kasko sigortası, hem araç sahiplerini hem de araçlarını koruyan, trafikte oluşabilecek her türlü kaza sonucu oluşan hasarlar ya da aracın başına gelebilecek çeşitli olumsuz durumlara karşı aracı garanti altına alan bir sigorta türüdür. Bu türün de kendi içinde çeşitleri bulunur.

Bir aracın yanması, kaza geçirmesi, çalınma durumu gibi başına gelebilecek çeşitli durumlarda kasko sigortası devreye girer. Aracın tamamının ya da parçalarının çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi de kapsam içindedir. Ancak asıl kapsam alanı, yapılan sözleşme ve sigorta poliçesi hazırlanırken maddeler hâlinde belirtilir. Farklı türleri olan kasko, aslında Kara Taşıtları Sigortası ifadesinin kısaltılmış hâlidir ve genel olarak da kasko adı ile anılır.

Muafiyetli kasko nedir?

Genel olarak muafiyet, sigorta şirketi ile sigorta yaptıracak olan kişinin belirli bir miktar üzerinden anlaşma sağlaması ve bu anlaşmanın tüm detaylarını poliçeye yazılı olarak eklemesidir. Önemli bir ayrıntı kabul edilir.

Reklam
Reklam

Muafiyetli kasko, araca yönelik bir hasar oluşması durumunda karşılanması gereken maddi hasarın bir kısmının, yapılan sigorta sözleşmesine mahsuben sigorta şirketi tarafından ödenmesini ifade eder. Aracın sigorta bedelinin belli bir yüzdesi sigortalı tarafından karşılanır, kalan kısım ise sigorta şirketi tarafından ödenir. Çünkü yapılan sözleşme bu minvaldedir.

Kasko sigortası poliçesinde yer alan sürücülere muafiyetli kasko seçeneği sunulur. Bu sayede poliçe düzenlenmesi sürecinde sigorta şirketi ile sigortalı kişi ortak bir paydada buluşur. Muafiyet oranı da bu noktada belirlenir ve bu oranın kasko poliçe tutarına uygulanmış olduğu bir indirim seçeneği oluşur.

Kimler muafiyetli kasko tercih etmeli?

Bu kasko türü, genel olarak aracında hasar durumu çok olmayan ya da hiç olmayan, daha az risk olasılığı bulunan kişiler tarafından tercih edilir. Daha yüksek muafiyet tutarları, hasar ya da kaza açısından düşük bir risk taşıyan sürücüler için daha uygundur.

Belirtilen bu durumlardaki kişiler tarafından en çok tercih edilen ve muafiyetli olan bu kasko türünün araç sahiplerine ve sürücülere çeşitli avantajları vardır. Ancak aynı zamanda bazı dezavantajları da vardır. Ayrıca iki farklı şekilde uygulanır:

Reklam
Reklam
  • Tenzilli muafiyet: Sigorta tutarından küçük bir yüzde oranında tutar poliçeden muaf tutulur. Araçta bir sorun olması, bir hasar yaşanması durumlarında belli bir zarar tutarı belirlenir ve muafiyetli olan kasko türünde bu zararın sigorta poliçesindeki karşılığı hesaplanır. Anlaşma yapılan sigorta şirketi ve sigorta yaptıran kişinin karşılıklı olarak anlaşarak karar vermesi gerekli olan bu oran mutlak olarak poliçeye yazılmalı ve böylece belgelenmelidir.

  • Belli bir bedel üzerinden muafiyet: Bu muafiyetli kasko türünde sigorta bedeline ve de herhangi bir yüzde oranına bağlılığı bulunmaksızın sabit olarak belirlenmiş olan bir bedel üzerinden muafiyetli kasko anlaşması gerçekleşir.

Muafiyetli kasko avantajları nelerdir?

Kasko poliçesinde yazılı olan seçenekler incelendiğinde araç sahiplerinin yıllık olan masrafları da düşünülür ve en çok tercih edilen seçenek muafiyetli kasko seçeneği olur. Çünkü birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

Reklam
Reklam
  • Küçük hasarlar için araç sahiplerine esneklik sağlar.
  • Arz edilen herhangi bir yerde aracın tamirini yaptırma imkanı sunar.
  • Diğer kaskolara göre daha uygun fiyatlara sahiptir.
  • Kararlaştırılmış muafiyet tutarları ne kadar yüksekse kasko poliçesi prim ödemeleri de aynı oranda düşük olur.
  • Küçük hasarların ödenmesini sigorta yaptıran kişi gerçekleştirir, büyük hasarlar oluştuğunda ise araç sahibinin bütçesi güvence altına alınır.
  • Hasarsızlık indirimini etkilemez.

Muafiyetli kasko dezavantajları nelerdir?

Ekonomik açıdan birçok avantajı bulunan muafiyetli kasko türünde döviz kuru ya da farklı nedenlere bağlı olarak talep artışı yaşanabilmektedir. Ancak bu kasko türü bazı dezavantajları da beraberinde getirebilmektedir. Bu olası olumsuz durumlardan bazıları şunlardır:

Reklam
Reklam
  • Araçta oluşan hasarların ve meydana gelmiş olan zararların yüksek maliyetli olması da mümkün olur. Bu durumlarda aracın sahibi olan kişinin bütçesi durumdan olumsuz olarak etkilenir.
  • Kaskosu olmayan bir araç ile kaza yapıldığı zaman küçük ya da büyük olması fark etmeksizin tüm hasar bedellerini araç sahibi öder.
Anahtar Kelimeler: