Muammer Kaddafi'nin "Afrika'nın Che Guevara'sı" Olduğu Dönemden Kalma 11 İlginç Fotoğraf

Bir zaman Libya'nın kurtuluşu olarak görülen Kaddafi'nin 1970'ler, ve 1980'lerin başında siyasi ve kişisel hayatından enteresan kareler.

1 Eylül 1969'da askeri darbeyle Libya yönetimine el koyan Muammer Kaddafi anti-emperyalist, anti-siyonist siyaseti ve söylemleriyle tanınıyordu. Libya Devlet Başkanlığı yaptığı süreçte, son birkaç senesi dışında, Türkiye ile ilişkilerini sıcak tutmuştu. Özellikle Kıbrıs Harekatı döneminde ABD'nin ambargosuna karşı çıkarak Türkiye'ye petrol satmaya devam etti.

Bazı Afirka ülkelerindeki islami terör örgütlerinin yanı sıra IRA ve FKÖ gibi sol görüşlü örgütleri desteklediği iddiasıyla ABD tarafından teröre destek vermekle suçlandı. Arap Baharı'nın etkisiyle başlayan iç savaş sırasında linç edilerek öldürüldü.

Reklam
Reklam

Muammer Kaddafi 1966 henüz genç bir teğmenken Londra sokaklarında

Kaddafi'nin Londra'da olma sebebi ise bir hayli ilginç. Bu fotoğraf Kaddafi'nin Libya yönetimini darbe ile ele geçirmesinden 3 sene önce çekiliyor. Dönemin Libya Kralı İdris (Batı'nın mütteffiklerinden kabul edilirdi) tarafından Beaconsfield Wilton Park'taki bir askeri okulda 5 aylık bir eğitim almaya gönderilmişti. Burada geçirdiği dönemin kendi ülkesinde yönetimi ele geçirmesi konusunda bir hayli etkili olduğu iddia ediliyor.

Soldan sağa: Kaddafi, Yasser Arafat, Mısır Başkanı Abdel Nasser ve Ürdün Kralı Hüseyin (1970)

Filistinliler ve Ürdün Kralı Hükümeti arasındaki iç savası sonlandıracak ateşkes antlaşması için bir araya gelen Arap liderler.

Soldan sağa: Suriye Başkanı Hafız Esad, Uganda Başkanı İdi Amin Dada, Mısır Başkanı Enver Sedat ve Muammer Kaddafi (1972)

Uganda'da gerçekleşen Afrika Birliği Örgütü toplantısından önce kameralara poz veren Afrikalı liderler.

Reklam
Reklam

Hippie'lerle takılan Muammer Kaddafi (1973)

Bir zamanlar Afrika'nın Che Guevara'sı olarak tanınan Muammer Kaddafi, Trablus'ta bir grup hippie ile şakalaşıyor.

Muammer Kaddafi (1973)

İdi Amin Dada, bir subayı Muammer Kaddafi ile tanıştırıyor (1973)

Libya lideri Kaddafi ile Dada'nın arası bir hayli iyiydi. 1979'da Tanzanya güçleri ve Ugandalı sürgünlerin Dada hükümetini devirmesinden sonra Kaddafi, Dada'nın ailesinin Libya'ya kaçmasına yardımcı oldu.

Kaddafi, sosyalist Yugoslavya'nın Başkanı Tito ile (1975)

Kaddafi'nin Yugoslavya ve, dağıldıktan sonra Sırbistan ile diplomatik ve askeri ilişkileri bir hayli yakındı.

Kaddafi, kucağında bir çocuk ile (1976)

Çocuğun kimliğini bulamadık.

Kaddafi ve "kardeşim" diye hitap ettiği Sovyet lider Brezhnev (1981)

Fotoğraf 21 Nisan'da Moskova'da çekilmiş.

Fotoğrafçı: Michael Christopher Brown/Human Rights Watch

Reklam
Reklam

Bulgaristan'ın sosyalist başkanı Todor Zhivkov, Libya çöllerinde Kaddafi'yle görüşüyor (1984)

Zhivkov da Kaddafi gibi 40 yıl kadar iktidarda kaldıktan sonra iktidardan indirildi. Kaddafi'nin ile Zhivkov ile işbirliği yapmasının nedeni Bulgaristan liderinin Moskova ile arasının iyi olması olarak yorumlanıyordu. Libya'yı, ve kendini Kuzey Afrika ve Arap ülkelerinin lideri yapmaya niyetli Kaddafi için Doğu Bloğu'nun Batı düşmanlığı, kendi bölgesindeki sömürgeci güçlere (ve Suudi Arabistan'a) karşı stratejik bir önem taşıyordu.

Kaddafi ve kızı Ayşe (1986)

Kaddafi'nin iki kızı vardı. Ayşe ve evlat edindiği Hana. Hana'nın hikayesi ise çok ilginç. Bir iddiaya göre Hana,1986 yılında ABD bombardımanlarında öldürülüyor. Bu olaydan birkaç sene sonra New York Times gazetesi Hana'nın aslında ölmediğini, (fotoğraflarla beraber) Trablus'ta bir hastanede çalıştığını yazan bir haber yayınladı. Ağustos 2011'de Daily Telegraph'ta yayınlanan habere göre Kaddafi ölen evlatlık kızından sonra bir çocuk daha evlat edinmiş ve Hana'nın anısına ona da aynı ismi koyuyor.

Reklam
Reklam