Muayane ve tedavide yeni sistem

Genel Sağlık Sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilere koruyucu sağlık hizmetleri, hastalık nedeniyle ayakta veya yatarak, analık nedeniyle ayakta veya yatarak ve acil sağlık hizmetleri verilecek. Ayrıca bu kapsamda 15 yaşına kadar ağız ve diş muayenesi, 60 yaş ve üzerindeki genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin diş protezleri de karşılanacak.

Sağlık hizmetleri kişinin iyileşmesine kadar sürecek. Hekimin veya diş hekiminin göreceği lüzum üzerine genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin yurt dışı dahil yerleşim yeri dışına yapılan sevklerinde, kendisinin ve bir kişiyle sınırlı olmak üzere refakatçisinin yol gideri ve gündelikleri karşılanacak.

Reklam
Reklam

- Genel Sağlık Sigortalısı sayılanların, sağlık hizmeti sunucusuna başvurdukları tarihten önceki son 1 yıl içinde, 90 gün genel sağlık sigortası primi ödemesi gerekecek. İsteğe bağlı sigortalılarda ise, prim borcu bulunmaması şartı aranacak.

Ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için 2 YTL, ayaktan tedaviden sağlanan ilaçlar, ortoz, protez, iyileştirme araç ve gereçleri için yüzde 10 ila 20, ayaktan tedavide sağlanan diğer hizmetler için ise, yüzde 3 ila yüzde 6 oranlarında olmak üzere kurumca belirlenecek katılım payı alınacak.

Eğer sigortalı sevk zincirine uymadan tedavi görürse bu oranlar yüzde 50 oranında artırılacak. Sözleşmeli sağlık hizmeti verenlere tahsil ettikleri katılım payı düşüldükten sonra kalan tutar ödenecek.

İş kazası ve meslek hastalığı halleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri, sağlık kurulu raporu ile belgelendirmek şartı ile kurumca belirlenen kronik hastalıklar ve kontrol muayenelerinden katılım payı alınmayacak.

Sağlık hizmetlerinin ödenecek tutarlarını her bir sağlık hizmeti için, "Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu" yetkili olacak.

Reklam
Reklam

Genel Sağlık Sigortası gelirlerinden karşılanmak üzere karşılığı ödenmeksizin Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'na sosyal yardım niteliğinde görev verilemeyecek.

Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortasına tabi olanlar bakımından prime esas kazanç için ücret veya ödenek almak suretiyle çalışanların o ay için hak ettiği ücretler ile ücret dışında kalan her türlü ödeme, prim ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara yapılan ödemelerin brüt toplamı esas alınacak.

Malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalıları prim oranı sigortalının prime esas kazancının yüzde 20'si olacak. Bunun yüzde 9'u sigortalı hissesi, yüzde 11'i de işveren hissesinden oluşacak. Buna ayrıca devlet yüzde 5 oranında katkı yapacak.

Fiili hizmet zammı uygulanan işlerde çalışan sigortalılar için uygulanacak malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları prim oranı, belirlenen yüzde 20 oranının her yıl fiili hizmet gün sayısının 360'a bölünmesi sonucunda bulunacak oranda artırılması suretiyle belirlenecek. Artırılan bu primin 3'te biri sigortalı, 3'te ikisi ise işveren hissesi olacak.
Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yapılan işin iş kazası ve meslek hastalığı bakımından gösterdiği tehlikenin ağırlığına göre yüzde 1 ila 6 oranlarında olmak üzere kurumca belirlenecek.

Reklam
Reklam

Genel Sağlık Sigortası primi kısa ve uzun vadeli sigorta kollarına tabi olanlar için prime esas kazancın yüzde 12.5'i olacak. Bunun yüzde 5'i sigortalı, yüzde 7.5'i ise işveren hissesi olarak uygulanacak.

Yalnızca genel sağlık sigortasına tabi olanlar ile isteğe bağlı sigortalıların genel sağılık sigortası primi, prime esas kazancın yüzde 12'si olacak.

Bu kanuna göre, gelir veya aylık alan kişilerden prim alınmayacak. Sosyal Güvenlik Kurumu, prim ve her türlü alacaklarını işverenlere olan borçlarından mahsup edebilecek. Kurumun prim ve diğer alacakları yasal süresi içinde ve tam olarak ödenmezse ödenmeyen kısmı sürenin bittiği tarihte yüzde 10 oranında artırılacak. Bulunan bu tutara, borç ödeninceye kadar her ay için ayrı açıklanacak, bir önceki aya ait YTL cinsinden ıskontolu ihraç edilen devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanarak gecikme zammı belirlenecek.

Kısa ve uzun vadeli sigortalar ile genel sağlık sigortası kapsamındaki kişilerin sigortalı olması zorunlu olacak. Bu kanunda yer alan sigorta hak ve yükümlülüklerini ortadan kaldırmak, azaltmak veya başkasına devretmek için sözleşmeye konulan hükümler geçersiz olacak.

Reklam
Reklam

MUAYANEDE YENİ SİSTEM

Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık hizmeti alan genel sağlık sigortalısından veya bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerden, yürütülen soruşturma kapsamıyla sınırlı olmak üzere sağlık hizmetinin gerçekten alınıp alınmadığını tespit amacıyla kontrol muayenesi ve tetkiklerinin yaptırılmasını talep edebilecek.

Bağlanacak gelir ve aylıklarını tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren aralıksız bir yıl sonuna kadar tahsil etmeyenlerin gelir ve aylıkları durdurulacak.

İş kazası, meslek hastalığı, analık ve ölüm sigortalarından kazanılan diğer haklar, hakkı doğuran olay tarihinden itibaren istenmezse düşecek.

Genel Sağlık Sigortası hükümlerine göre, sigortalı veya sigortalının bakmakla yükümlü oldukları kişilerin alacakları hakkı doğuran olayın öğrenildiği tarihten itibaren 2 yıl içinde istenmezse zaman aşımına uğrayacak, 5 yıl sonunda da düşecek.

İşverenlerin gerek prim ödemede, gerekse kuruma vermesi gereken bilgi ve belgeleri zamanında yerine getirmezse, idari para cezası verilecek.

Reklam
Reklam

SSK, Bağ-Kur, Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu, Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında geçen sürelerinin, Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun, Devlet Memurları Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu, Avukatlık Kanunu, Noterlik Kanunu, Emniyet Teşkilatı Kanunu gibi bazı kanunların ilgili hükümlerini de yürürlükten bu tasarıyla kaldırılıyor.

Kamu görevlilerinin emeklilik ikramiyeleri bu kanunun yürürlük tarihinden itibaren diğer ilgili kanunlar uyarınca çalıştıkları kurumlarca ödenecek. 1 yıllık sürenin dolmasından sonra kamu görevlisinin son çalıştığı kurumun özelleştirilmesi halinde ödemeyi Hazine yapacak.

Emekli ikramiyesine esas alınacak sürenin hesabına fiili hizmet süresi zamları dahil edilecek.

Sosyal güvenlik kurumlarından, aylık, gelir, tazminat, harp malullüğü zammı ve diğer ödeneklerin verilmesine devam edilecek.

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce sakatlık kontenjanından göreve başlayan ve Emekli Sandığı'na tabi bir göreve devam edip bu kanunun malulen emeklilik şartlarını taşımayanlardan 15 yıl hizmeti bulunanlara istekleri halinde yaşlılık aylığı bağlanabilecek.

Reklam
Reklam