Gazeteci Fügen Ünal Şen'in, Everest Yayınları'ndan çıkan Bir Avuç Mazi isimli kitabı, 1924'te, Mübadele Anlaşması nedeniyle evini, toprağını, atalarının mezarlarını, kısaca topyekün geçmişini bırakıp yollara düşen bir mübadil ailenin yaşadıklarını anlatıyor...
Selanik sokaklarında yol yordam arayan mübadillerin elinden tutmak, Adana'da, Mersin'de Kuvvacıların peşisıra dağ tepe dolaşmak, evini, yurdunu bırakıp Selanik'e gelmek zorunda kalan Türkiyeli Rum Bayan Mitra'ya ağlamak, topyekün bu toprakların yaşadığı büyük göçü içinize sindirmek isterseniz, "Bir Avuç Mazi" nin sayfalarına karışmanız yeterli.
Kitabında, Ege'nin iki yakasında yaşanan insan anaforunu, duygusal karmaşayı, teslimiyet duygusunu, göçe zorlanan insanlarının yüreğini yakıp kavuran binbir duyguyu aktaran yazar " BİR AVUÇ MAZİ, Selanik'ten gemiyle Türkiye'ye gelen mübadil Fethi Bey ve ailesinin olduğu kadar, İstanbul'dan Selanik Alasonya'ya gönderilen Türkiyeli Rum Bayan Mitra'nın da romanıdır" diyor.
BİR AVUÇ MAZİ, tarih kitaplarında birkaç kuru cümle ile geçiştirilen " mübadele"yi özellikle duygusal çatışmaları ön planda tutarak okur için yaşanır kılıyor.
Okur adeta bir zaman makinasıyla 1924 yılında buluyor kendisini. An geliyor Balkanlar, Selanik anlatılıyor, an geliyor Kurtuluş Savaşı'nın yorgunluğundan sıyrılıp, ayağa kalkmaya çalışan Anadolu...
Yaklaşık 2 milyon insanın zorunlu göçünün yaşandığı yıllarda çekilen eziyetlerin ve her şeye rağmen yine de taze tutulan ümitlerin okura aktarıldığı "Bir Avuç Mazi" okuru toplamda sekiz gün süren çileli bir yolculuğa çıkarıyor.
Mübadele nedeniyle Anadolu'dan Yunanistan'a bir buçuk milyona yakın Ortodoks Rum'un gittiğini, buna karşılık Yunanistan'da yaşayan altıyüzbin müslùmanın geldiğini söyleyen yazar Fügen Ünal Şen, "Kitapta mübadiller kendi atalarının izlerini bulacaklardır. Ayrı bedenlerde yaşanan aynı acıları görecektir. Ama ben mübadillerden çok, ailesinde, çevresinde mübadil olmayan okurun neler hissettiğini merak ediyorum. Zira mübadele bu toplumda pek konuşulmayan, geçiştirilimiş bir olgu. O nedenle o dönemde yaşananlar pek de fazla bilinmiyor. Bu kitabı yazarak en azından bir an için de olsa okurun, bir mübadil gibi hissedebilmesini diledim. Hepsi bu" diyor.
Gazeteci Yazar Fügen Ünal Şen'in önceki yıllarda yayınlanmış, Sonbahar Yakın, Bir Anı Paylaşmak, Kuytuda Büyür Hayat ve Kuzey Yanım Ayazım isimli kitapları bulunuyor.
Fügen Ünal Şen halen serbest gazeteci...